Da li vam se sviđa izgled naše web stranice?

Hvala na odgovoru!
Mikrografija hormona

Često ih krivimo za mnogo toga, ali šta su zapravo hormoni?

Hormoni su hemijski prenosioci poruka koje luče žlezde u organizmu. To su važni činioci u aktiviranju procesa kao što su pubertet i menstrualni ciklus, tako da uopšte nisu loši. Oni zapravo obezbeđuju pravilan rast i rad organizma. Međutim, postoji i ona druga strana hormona.

Promene raspoloženja, razdražljivost, potištenost i zabrinutost koje si možda osećala otkako si u pubertetu mogu se pripisati nesnosnim hormonalnim promenama. Za vreme ovog kratkog perioda tvog života, hormoni i hemijski procesi u tvom mozgu nisu usklađeni, pa si emotivnija i nervoznija. Hormonalne promene mogu da dovedu do nepoželjnih pojava, poput akni, pojačane maljavosti i intenzivnijeg mirisa tela. Zato su to „nesnosni“ hormoni, jer iako pomažu u sazrevanju i dovode do neophodnih promena, ujedno izazivaju emocije sa kojima se teško izboriti, a i ne možeš da prepoznaš svoje telo.

Osim toga, hormoni igraju odlučujuću ulogu u menstrualnom ciklusu. Oni zapravo učestvuju u svakoj fazi ciklusa. Tokom menstruacionog ciklusa, hipofiza (žlezda veličine zrna graška smeštena na bazi mozga) luči folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Ovi hormoni dovode do ovulacije (period u kome jedan od jajnika oslobađa zrelu jajnu ćeliju) i podstiču jajnike da stvaraju više hormona, posebno estrogen i progesteron [1]. Estrogen i progesteron stimulišu matericu da se pripremi za moguću trudnoću [2], ali utiču i na tvoju spoljašnjost.

Na primer, zbog povećanog nivoa estrogena tokom faze ovulacije možeš da se osećaš energično i živahno. S druge strane, zbog nakupljanja progesterona u lutealnoj fazi (nakon ovulacije, ali pre početka menstruacije) može da ti bude vruće, da budeš neraspoložena ili da žudiš za slatkišima. Promene u nivou ova dva hormona tokom menstrualnog ciklusa, kada estrogen počinje da opada, a progesteron da raste, mogu da dovedu do PMS-a (predmenstrualnog sindroma), čiji su simptomi obično uznemirenost, promene raspoloženja i bolovi. Reč „nesnosni” se definitivno može upotrebiti za hormone.

Ako si se umorila od toga da budeš na emocionalnoj vrtešci, ne brini – to je u potpunosti normalno, a u svakom slučaju nisi jedina.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još

Podeli Tvituj