Majka i beba

Nakon porođaja treba da sačekaš barem šest nedelja pre početka upotrebe tampona jer možeš da budeš izložena povećanom riziku od infekcije.

Početno krvarenje nakon porođaja naziva se lohija i za to treba da koristiš porodiljske uloške. Sačekaj sa upotrebom tampona do posleporođajne provere, koja bi trebalo da bude negde posle šest nedelja i koristi ih samo uz odobrenje lekara.

Vreme povratka menstruacije posle porođaja je individualno za svaku ženu, u zavisnosti da li doji dete ili ga hrani na bočicu. Ako dojiš potrebno je duže vreme do pojave menstruacije zbog hormona za proizvodnju mleka koji održavaju nivo progesterona i estrogena niskim – oni su odgovorni za ovulaciju i menstruaciju. Kada ti se menstruacija vrati, može biti potrebno još dugo vremena dok se ne povrati redovan menstrualni ciklus. To takođe traje duže ako dojiš.

Kada ti se menstruacije vrate na normalno, prirodno je da želiš da koristiš tampone ako si ih koristila i pre porođaja. Nakon porođaja, možda će ti trebati veći tamponi ako si imala prirodan porođaj. Ovo je zato što će vaginalni kanal biti opušteniji, bar nekoliko meseci, i možda će ti predstavljati problem da zadržiš tampon čvrsto na mestu. U tom slučaju, pokušaj da upotrebiš tampon za jednu veličinu veći od onih koje si ranije koristila. Nastavi sa pokušajima dok ne pronađeš odgovarajuću veličinu i sposobnost upijanja. Upamti, idealno je da menjaš tampon na svaka četiri sata.

1230x615_Pelvic-floor-exercise.jpg

Ako normalno koristiš tampon najveće moći upijanja, Libresse Discreet Super, i primetiš da ti ne odgovara, možda ćeš morati sačekati sve dok dno karlice ne ojača dovoljno da možeš ponovo da počneš da koristiš tampone. Raspitaj se kod svog lekara o vežbama za dno karlice za zatezanje vaginalnih mišića.

Možda će ti biti potrebna dodatna zaštita određeno vreme nakon početka korišćenja tampona posle porođaja. U tom slučaju koristi higijenske uloške ili dnevne uloške pored tampona da bi zaštitila odeću od curenja.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još

Podeli Tvituj