Kada se radi o intimnoj higijeni kod žena i intimnoj nezi, intimna zona odnosi se na predeo kože koji počinje ispod pupka gde počinje rast stidnih dlačica pa do bedara (ali ne i unutrašnjost vagine).

Koža intimne zone zahteva posebnu negu jer je, kao i lice, osetljiva regija koju treba održavati besprekorno čisto vodeći pritom računa o osetljivosti. Uticaj faktora kao što je znojenje, depilacija intimne zone i pojava sekreta u ovoj regiji znače da su higijena i čistoća izuzetno važni.

Veliki deo intimne zone je vulva (ili spoljne genitalije), koja se sastoji od zaštitnih nabora velikih stidnih usmina, malih stidnih usmina, klitorisa i vaginalnog otvora. Tu su takođe lojne žlezde i stidne dlačice. Ovo su oblasti u kojima se znoj i sekret mogu skupljati.

Naravno, unutašnji deo intimne zone treba da bude vlažan. Sekret koji se stvara prirodno je održava vlažnom, čistom i na odgovarajućoj pH vrednosti štiteći dobre bakterije i održavajući tako intimnu regiju zdravom.

Međutim, iako je vlažnost normalna, redovna higijenska rutina je od presudne važnosti za sprečavanje neprijatnih mirisa jer loše bakterije mogu brzo da se namnože. Pored toga, vlaga iz znoja može izazvati osipe, svrab i bakterijske ili gljivične infekcije. Zato je intimno pranje veoma važno.

Intimne zone mogu da budu različite u zavisnosti od količine stidnih dlačica, veličine i oblike vulve i količine znoja i sekreta koja se proizvodi. U zavisnosti od održavanja dlačica – depilacije ili bez nje – vrste iritacija mogu da budu različite.

U životu žene postoji veliki broj faktora koji utiču na zdravlje intimne zone. Seksualna aktivnost, upotreba određenih kontraceptivnih sredstava, rađanje i menopauza mogu da učine ženu podložnom različitim iritacijama, infekcijama i neuobičajenom sekretu.

Tu spada sor, gljivična infekcija koji izaziva svrab i osetljivost u predelu usmina, i neuobičajeni sekret koji je gust i beo ili redak i vodenast. Postoji veliki broj uzroka, uključujući stres, lošu ishranu i upotrebu istih higijenskih uložaka ili tampona suviše dugo. Druga česta infekcija je bakterijska vaginoza sa simptomima retkog, sivkastog sekreta neprijatnog mirisa. Iako to nije polno prenosiva bolest, često je aktivirana seksualnom aktivnošću.

Da bi zaštitila intimnu zonu od infekcija i održala čistoću i svežinu regije, prati ove savete za dnevnu intimnu negu. Izbegavaj korišćenje običnih naparfimisanih sapuna i gelova za tuširanje i peri se dva puta dnevno koristeći intimne sapune kao što je Libresse Purifying Intimate Wash Gel. Koristi maramice za intimnu negu nakon svakog odlaska u toalet kao što su Libresse Purifying Intimate Wipes. Skraćuj stidne dlačice ili depiliraj celu oblast voskom. Nosi dnevni uložak svakog dana, npr. Libresse Normal sa ProSkin formulom, da bi zadržala svežinu i čistoću regije.

Zdrava, balansirana ishrana je takođe veoma važna. Ograničavanjem unosa kvasca i šećera i uzimanjem velike količine vode smanjuješ mogućnost peojave sora i drugih infekcija u intimnoj zoni i poboljšavaš svoje raspoloženje.