Endometrioza

Većina žena je čula za endometriozu, ali šta je to zapravo?

To je bolno stanje kod koga se tkivo koje se ponaša kao endometrijum (sluzokože materice) može naći izvan uterusa. U suštini, ovo tkivo se nalazi tamo gde ne bi trebalo da bude. Ono može da završi u jajnicima i jajovodu, unutar ovojnice trbušne duplje, pa čak i u crevima ili bešici. Endometrioza pogađa otprilike jednu od 10 žena u reproduktivnom dobu, što je jednako broju od oko 176 miliona žena širom sveta [1].

Neki od simptoma endometrioze su bol u maloj karlici i stomaku, kao i obilne ili bolne menstruacije. Određeni faktori utiču na povećanje rizika od nastanka endometrioze. Poput ponavljanih infekcija male karlice. Ili zdravstveni problem koji onemogućava neometano isticanje menstrualne krvi iz tela. Ili istorija endometrioze kod ženskih članova porodice: mame, tetke ili sestre [2].

Endometrioza može da bude izuzetno bolna. Kada organizam pokušava da se oslobodi tkiva koje se nalazi na pogrešnom mestu tokom procesa menstruacije, ono nema kuda da izađe. Pošto se nalazi na pogrešnom mestu, može doći do zapaljenja i bola, ponekad i do zaista jakog bola. U nekim slučajevima to može dovesti do nastanka ožiljaka ili cista.

Nažalost, endometrioza je i hronično stanje, što znači da traje dugo vremena. Ipak, postoje načini na koje je možeš držati pod kontrolom kako bi nastavila sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Ako prepoznaš simptome i posumnjaš na ovo stanje, zakaži pregled kod lekara ili ginekologa. On će pokušati da pronađe način na koji možeš da ublažiš bol i pomoći ti da se izboriš sa simptomima.

Što se tiče uzroka endometrioze, postoji nekoliko teorija. Poput retrogradne menstruacije. To je menstrualna krv sa ćelijama endometrijuma koja se vraća nazad kroz jajovode u karličnu duplju, umesto da ide izvan tela. Ove ćelije se zadržavaju na zidovima i organima karlice, gde rastu i nastavljaju da se zadebljavaju i krvare tokom svakog menstrualnog ciklusa. Drugi razlozi uključuju genetiku i određene toksine u životnoj okolini [3].

[Izvori]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama