Aplikacija za praćenje menstruacije

Aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa i njihova namena

Kada znaš u kojoj si fazi menstrualnog ciklusa i kada možeš da očekuješ sledeću menstruaciju, stičeš osećaj kontrole nad svojim životom.

Zar ne bi bilo sjajno kada bi postojao lak i efikasan način za praćenje menstrualnog ciklusa, recimo, nešto poput kalkulatora menstruacije?

Imamo dobre vesti: postoji!

Pomoću aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa na mreži ti kontrolišeš svoj ciklus, a ne on tebe. Kada si svesna svih dobrih i loših strana menstrualnog ciklusa, bolje razumeš i lakše prihvataš procese u svom organizmu i promene raspoloženja kroz čitav taj period. To znači da si spremna za njih. Nikada se nećeš zabrinuti jer nisi sigurna kada treba da dobiješ menstruaciju, zato što uz tekući kalendar menstruacije nikada nećeš biti u neznanju.

Redovnim korišćenje ove aplikacije moći ćeš da primetiš ustaljeni obrazac menstrualnog ciklusa. To znači da možeš na vreme da nabaviš uloške da bi bila spremna kada dođe vreme za menstruaciju. Ova aplikacija služi i kao kalendar menstruacije koji ti pomaže da predvidiš vreme i trajanje menstruacije. To su neizmerno korisne informacije. Ne samo da ti to pomaže da lakše razumeš procese u organizmu i promene raspoloženja, već i da znaš kada da ih očekuješ, pri čemu te ova aplikacija upozorava i na one promene u ciklusu zbog kojih je možda potrebno da posetiš lekara.

Ako imaš PMS simptome, aplikacija će te obavestiti kada možeš da ih očekuješ i podsetiće te da izbegavaš preveliki stres u tom periodu. Ako obično dosta krvariš na početku ciklusa, znaćeš kojim danima u mesecu treba da poneseš puno Libresse Maxi uložaka sa sobom.

Još jedna prednost aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa se ogleda u tome što može da prati šta se događa u organizmu. Na primer, možeš da vidiš dijagram bazalne temperature i cervikalne sluzi (odnosno sekreta), na osnovu čega se precizno određuje period ovulacije. To je korisna informacija ako te zanima kada ćeš biti u najplodnijim danima.

Izuzetna prednost aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa se ogleda i u jednostavnosti njihovog korišćenja. Dovoljno je da svakog meseca uneseš datum početka i završetka menstruacije. I onda ćeš čuti: ping! Znaćeš kada ćeš dobiti sledeću menstruaciju, jer ćeš najpre videti upozorenje o tome. Zahvaljujući ovome, ne moraš više da vodiš evidenciju. Ne moraš više da razmišljaš o tome jer je tu aplikacija koja misli i vodi računa umesto tebe.

Ne mogu ni da zamislim kako su se žene snalazile bez aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa. Upozorenja mi daju osećaj da ja kontrolišem menstrualni ciklus, a ne on mene

I pored toga što je aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa dostupna tek od 2012. godine, već je stekla ogromnu popularnost. To je uglavnom zbog toga što devojke i žene žele da imaju veću kontrolu nad svojim mesečnim ciklusom i životom, kao i da bolje razumeju svoje telo i celokupno zdravlje. To je takođe znak da kod devojaka više nije prisutan sram i stid zbog menstrualnog ciklusa. Budimo realni, sve devojke i žene imaju menstruaciju, a veliko je olakšanje kada poznaješ činjenice i ne plašiš se da razgovaraš o njima.

„Dopada mi se to što pomoću ove aplikacije mogu da saznam u kojoj sam fazi ciklusa i što ne moram da brinem da će me menstruacija iznenaditi“, kaže Emili, 16. „Sve moje drugarice je koriste baš kao sve ostale aplikacije, da ne bi potrošile dragoceno vreme kako bi saznale nešto. Moja aplikacija mi šalje upozorenja neposredno pre nego što treba da dobijem, kao i kada sam u predmenstrualnoj fazi, tako da mogu da napravim realnije planove u zavisnosti od toga u kom sam delu meseca.“

Da bi odabrala odgovarajuću aplikaciju za praćenje menstrualnog ciklusa, potrebno je da uzmeš u obzir svoj menstruacioni ciklus, način života i prioritete u korišćenju ove aplikacije. Osim aplikacije sa osnovnim kalendarom, dostupne su i one koje imaju sistem za praćenje simptoma, koji ti omogućava da evidentiraš i predvidiš simptome poput grčeva i preosetljivosti grudi, kao i da podesiš upozorenja. Neke aplikacije ti daju mogućnost evidentiranja specifičnosti tvog menstruacionog krvarenja, poput obilnog krvarenja, promena boje i tačkastog krvarenja. Na osnovu toga možeš da znaš šta je normalno za tebe i šta da očekuješ dalje u toku ciklusa, pri čemu te ova aplikacija upozorava na promene zbog kojih je potrebno da posetiš lekara. Ova aplikacija ti pruža osnovne informacije koje možeš da saopštiš lekaru, ako ti je potreban lekarski savet.

Ostale aplikacije mogu da predvide do tri buduća ciklusa, pa možeš da planiraš unapred, što je posebno korisno ako želiš da ideš na odmor, u noćne izlaske ili da otputuješ negde. Takođe, postoji aplikacija koja ti omogućava da evidentiraš informacije na grafikonu koji možeš da odštampaš i pokažeš lekaru prilikom ginekološkog pregleda. Korišćenjem aplikacije za praćenje menstruacionog ciklusa možeš da vodiš računa o plodnim danima, bez obzira da li želiš da zatrudniš ili da to izbegneš. Postoje čak i aplikacije za praćenje ciklusa koje pružaju mogućnost pridruživanja zajednici korisnika, gde možeš da deliš novosti i nedoumice sa drugima, kao i da dobiješ veću podršku.

Da bismo te podstakli da koristiš ovakve aplikacije, predlažemo ti da isprobaš Libresse aplikaciju Periodical koja, osim funkcija koje nude sve najbolje aplikacije za praćenje ciklusa, pruža i neke svoje. Njen kalendar se čak sinhronizuje sa aplikacijama iCal i Facebook, tako da registruje događaje koji ti predstoje i tako ti pomaže da izbegneš stres zbog menstruacije. Ako se pravilno koristi i redovno ažurira, aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa je pouzdan način praćenja menstruacije i izračunavanja početka i dužine menstrualnog ciklusa. „Ne mogu ni da zamislim kako su se žene snalazile bez aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa“, kaže Emili. „Upozorenja mi daju osećaj da ja kontrolišem menstrualni ciklus, a ne on mene.“

Istraži još