Saradnik na kampanji Blood Normal – Dessu donji veš
Saradnik na kampanji Blood Normal – Dessu donji veš

Talenti koji su doprineli kreiranju kampanje #BloodNormal

Koliko puta smo videli Keri Metison u seriji Domovina (Homeland) da ode do toaleta da promeni uložak ili Serenu i Bler za 5 godina koliko je trajala serija Tračara (Gossip Girl), kako se užasavaju od pomisli da im procuri krv na nove farmerke?

Menstruacija je životna činjenica, mada često nije prisutna u filmovima i TV serijama. U pokušaju da to promenimo, udružili smo snage sa ljudima iz različitih delova sveta koji predstavljaju poznata imena u pop kulturi i koji se isto tako zalažu za prevazilaženje tabua vezanih za menstruaciju. 
 
Sledi bliži uvid u to ko su oni, čime se bave i kako nam pomažu da izvedemo menstruaciju iz zapećka i uvedemo je u razgovor:

DESSÙ

DESSÙ je francuska kompanija za proizvodnju donjeg veša čiji je stav da žene treba same da pronađu svoju definiciju ženstvenosti, odbacujući stereotipe ili klišee. U cilju naše saradnje, tim kompanije je kreirao jedinstveni par dizajnerskih gaćica ukrašenih izvanrednim vezom Anais Albar. To je vizuelni doprinos menstruaciji – počast koja doprinosi izgradnji normalnog odnosa prema menstruaciji i njenoj integraciji u našu kulturu. Ograničeno izdanje ovog veša biće dostupno u prodaji preko veb-sajta brenda Dessù.

Safron Herndon

Safron je popularna tinejdžerka i američka stendap komičarka koja piše i nastupa od svoje 7. godine. U dnevnom listu Huffington Post se navodi da je „nadmašila tri puta starije od sebe, što se tiče teksta i vladanja scenom“, sa čim smo mi saglasni. Zamolili smo Safron da napiše nekoliko šala o menstruaciji i da ih ubaci u svoj stendap nastup. Istražila je ovu temu na dosetljiv i duhovit način i pomogla da se izgradi normalan odnos prema menstruaciji. „Svakom ponekad iskoči bubuljica, koja može da se raskrvari, ali niko se ne prestravi zbog toga, ali se zato prestrave zbog menstrualne krvi! To je ipak samo krv.“, kaže ona.

Slika Safron Herndon iza scene za kampanju Blood Normal

Hulijan Ernandez

Hulijan je influenser za mušku modu i stilista iz Stokholma, koji je sarađivao sa velikim brendovima i koga je veb-sajt Zalando krunisao kao ikonu muškog stila. U našem filmu ga vidimo kako kupuje pakovanje uložaka u prodavnici. Podrška koju pruža ženama i izgradnji normalnog odnosa prema menstruaciji ima veliki značaj za našu kampanju. On je jedan od mnogih muškaraca koji pomažu da se ova tema pokrene i, što je važnije, koji ne prave bespotrebnu dramu oko nečega što se događa ženama širom sveta.

Vikto Ngaj

Vikto je više puta nagrađivana ilustratorka iz Hongkonga koja stvara u SAD. Ona se nalazi na spisku uticajnih ličnosti Forbes 30 Under i sarađuje sa kompanijama New York Times, NBC, DreamWorks i Apple. Za našu kampanju je kreirala kratku grafičku novelu o poprilično žestokom ženskom superheroju, koji se bori sa vukodlacima dok ima menstruaciju. Film sadrži krupan kadar ove ilustracije sa porukom „krv ne treba da nas sputava“.

Slika grafičke novele Vikto Ngaj za kampanju Blood Normal

Viktorija Dokser

Viktorija je čuvena francuska glumica, aktivistkinja za prava žena i autor knjige Size Zero (Nulta veličina) koja se bavi anoreksijom. Poznata je po prozivkama koje upućuje modnoj industriji zbog nerealnih očekivanja vezanih za žensko telo. Dok se aktivno bavila modelingom, borila se sa anoreksijom i bulimijom, zbog čega je i prestala da dobija menstruaciju. U našem filmu glumi Francuskinju koja na večernjoj zabavi bez ustručavanja glasno zatraži uložak od svoje prijateljice koja sedi na drugoj strani stola.

Među ostalim talentovanim saradnicima su:

Lorena Andrea, kolumbijska glumica i model koji učestvuje u kampanjama sportske opreme, nosi crvenu majicu sa natpisom „Sangro. No necesito tu aprobacion“ („Dobila sam. Ne treba mi tvoje odobrenje.“).
 
Nil Gejman, više puta nagrađivani engleski autor zapaženih dela, kao što su serija stripova Sendmen i romani Zvezdana prašina, Američki bogovi, Koralina i Knjiga o groblju.
 
Dominik Kristina, spisateljica, izvođačica, edukatorka i aktivistkinja rođena u Americi koja se specijalizovala za poeziju izgovorene reči. U filmu je korišćen odlomak iz njene pesme o menstruacijama.
 
Lota Šelin, kapitenka švedskog fudbalskog tima koja je predstavljala našu zemlju na UEFA šampionatu za žene, FIFA svetskom kupu za žene i Olimpijskim turnirima u fudbalu.
Slika Viktorije Dokser iz filma za kampanju Blood Normal

Uz pomoć ovih snažnih glasova, zalažemo se da menstruacija bude na pravi način predstavljena u našoj pop kulturi. I ne zaboravi – ako si uz nas, obavezno podeli našu kampanju.

Istraži još