Održivost

Naš pristup održivosti

Održivost nije samo „reč dana“ – to je ključ za opstanak naše planete. Jedan od najvećih problema današnjeg sveta je globalno zagrevanje. Essity, kompanija koja proizvodi Libresse uloške, dnevne uloške, tampone i sapune za intimnu negu, nastoji da pronađe povoljna rešenja za društvo i životnu okolinu, kao i da proizvodi bezbedne proizvode.

Ponosni smo na održiv način proizvodnje i razvoja naših Libresse proizvoda. Kao kompanija, uvek vodimo računa o zaštiti naše planete i njenih resursa. Od izvora koje koristimo do načina proizvodnje i onoga što isporučujemo našim potrošačima.

Poreklo naših proizvoda

Veoma nam je važno društveno odgovorno poslovanje i uvek nastojimo da kod novih proizvoda nekako smanjimo uticaj na životnu okolinu koristeći pametan dizajn i materijale. Na primer, naši dobavljači celuloze koriste drvna vlakna koja potiču iz pažljivo kontrolisanih izvora. Briga o prirodi je oduvek bila naš najveći cilj, koji ambiciozno težimo da dostignemo.

Smanjenje ambalaže

Jedan od naših glavnih prioriteta je smanjenje otpada. To se može postići smanjenjem težine proizvoda. Ili smanjenjem ambalaže. Od 2008. godine smo smanjili ambalažu u meri od 1 do 14 posto kod svih naših proizvoda za intimnu higijenu kod žena.

Na primer, smanjili smo ambalažu uložaka Ultra, koji su postali tanji jer sada efikasnije koristimo materijale i energiju. Tako su ovi ulošci postali udobniji i praktičniji za vas.

Ranije su proizvodi za žene kritikovani zbog toga što ih je teško odložiti u otpad, a da to ne šteti životnoj sredini. Zahvaljujući vašim informacijama, poboljšali smo mogućnost odlaganja uložaka u otpad. Požalili ste nam se da vam je odlaganje uloška u otpad glavni problem kada ste van kuće. Često se dogodi da u blizini nema korpe za otpatke, a ne možete ni da ga bacite u WC šolju jer će se zapušiti kanalizacija i zagaditi okolinu. Stoga smo kreirali Roll.Press.Go, inovativne uloške sa omotom koji se potpuno zatvara sa svih strana. To je pametan, lak i higijenski način odlaganja uložaka u otpad – bilo gde i bilo kada.

Smanjenje emisije ugljen-dioksida

U okviru procene životnog ciklusa (Life Cycle Assessment, LCA) razmotrili smo i naš uticaj na globalno zagrevanje, odnosno, emisiju ugljen-dioksida naših proizvoda. Emisija ugljen-dioksida se odnosi na ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte u vazduh u toku životnog ciklusa proizvoda. Čvrsto nastojimo da smanjimo emisiju ugljen-dioksida naših apsorbujućih proizvoda. Na primer, od 2008. godine smo smanjili emisiju ugljen-dioksida kod Ultra uložaka za 20 posto, a kod dnevnih uložaka Light Liners za 10 posto.

Takođe smo ponosni i na druge stvari koje radimo. Brinemo o planeti i ljudima koji žive na njoj i u nastavku je navedeno samo nekoliko načina na koji to radimo.

Razbijanje tabua

Tabui, neznanje i predrasude koji se vezuju za menstruaciju svakodnevno ugrožavaju zdravlje miliona žena. Aktivno se borimo protiv toga. Na primer, nedavno smo u saradnji sa Kolaborativnim savetom za vodosnabdevanje i kanalizaciju (Water Supply and Sanitation Collaborative Council, WSSCC) organizovali u gradu Hajkou, Kina, trening o menstrualnoj higijeni namenjen devojčicama od 10 do 12 godina. Ovaj trening je pružio devojčicama priliku da razgovaraju o svom telu, važnosti dobrog održavanja higijene za vreme menstruacije, i o tome kako treba da budu ponosne na ono što im se prirodno dešava svakog meseca.

Poboljšanje znanja

Libresse edukativni program „Otkrij šta odgovara tvom telu“ uključuje podučavanje učenica osnovnih škola u Maleziji o menstruaciji i promenama u telu do kojih dolazi u toku puberteta. Svaka devojčica je dobila Libresse komplet za početnike, u kojem se nalazi knjižica koja će pomoći roditeljima da razgovaraju sa svojim ćerkama o njihovom telu i menstruaciji.

Istraži još