Održivost

Naš pristup održivosti

Održivost nije samo „reč dana“ – to je ključ za opstanak naše planete. Jedan od najvećih problema današnjeg sveta je globalno zagrevanje. Essity, kompanija koja proizvodi Libresse uloške, dnevne uloške, tampone i sapune za intimnu negu, nastoji da pronađe povoljna rešenja za društvo i životnu okolinu, kao i da proizvodi bezbedne proizvode.

Ponosni smo na održiv način proizvodnje i razvoja naših Libresse proizvoda. Kao kompanija, uvek vodimo računa o zaštiti naše planete i njenih resursa. Od izvora koje koristimo do načina proizvodnje i onoga što isporučujemo našim potrošačima.

Poreklo naših proizvoda

Veoma nam je važno društveno odgovorno poslovanje i uvek nastojimo da kod novih proizvoda nekako smanjimo uticaj na životnu okolinu koristeći pametan dizajn i materijale. Na primer, naši dobavljači celuloze koriste drvna vlakna koja potiču iz pažljivo kontrolisanih izvora. Briga o prirodi je oduvek bila naš najveći cilj, koji ambiciozno težimo da dostignemo.

Ključne činjenice o održivosti

1
Emisija ugljen-dioksida je smanjena za 20% kod Ultra proizvoda (tanki ulošci)
2
Od 2008. godine smo smanjili ambalažu u meri od 1 do 14 posto kod svih naših proizvoda za intimnu higijenu kod žena
3
Roll.Press.Go – inovativni ulošci koji nude pametan, lak i higijenski način odlaganja u otpad, bez obzira na mesto i vreme

Smanjenje ambalaže

Jedan od naših glavnih prioriteta je smanjenje otpada. To se može postići smanjenjem težine proizvoda. Ili smanjenjem ambalaže. Od 2008. godine smo smanjili ambalažu u meri od 1 do 14 posto kod svih naših proizvoda za intimnu higijenu kod žena.

Na primer, smanjili smo ambalažu uložaka Ultra, koji su postali tanji jer sada efikasnije koristimo materijale i energiju. Tako su ovi ulošci postali udobniji i praktičniji za vas.

Ranije su proizvodi za žene kritikovani zbog toga što ih je teško odložiti u otpad, a da to ne šteti životnoj sredini. Zahvaljujući vašim informacijama, poboljšali smo mogućnost odlaganja uložaka u otpad. Požalili ste nam se da vam je odlaganje uloška u otpad glavni problem kada ste van kuće. Često se dogodi da u blizini nema korpe za otpatke, a ne možete ni da ga bacite u WC šolju jer će se zapušiti kanalizacija i zagaditi okolinu. Stoga smo kreirali Roll.Press.Go, inovativne uloške sa omotom koji se potpuno zatvara sa svih strana. To je pametan, lak i higijenski način odlaganja uložaka u otpad – bilo gde i bilo kada.

Smanjenje emisije ugljen-dioksida

U okviru procene životnog ciklusa (Life Cycle Assessment, LCA) razmotrili smo i naš uticaj na globalno zagrevanje, odnosno, emisiju ugljen-dioksida naših proizvoda. Emisija ugljen-dioksida se odnosi na ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte u vazduh u toku životnog ciklusa proizvoda. Čvrsto nastojimo da smanjimo emisiju ugljen-dioksida naših apsorbujućih proizvoda. Na primer, od 2008. godine smo smanjili emisiju ugljen-dioksida kod Ultra uložaka za 20 posto, a kod dnevnih uložaka Light Liners za 10 posto.

Takođe smo ponosni i na druge stvari koje radimo. Brinemo o planeti i ljudima koji žive na njoj i u nastavku je navedeno samo nekoliko načina na koji to radimo.

Razbijanje tabua

Tabui, neznanje i predrasude koji se vezuju za menstruaciju svakodnevno ugrožavaju zdravlje miliona žena. Aktivno se borimo protiv toga. Na primer, nedavno smo u saradnji sa Kolaborativnim savetom za vodosnabdevanje i kanalizaciju (Water Supply and Sanitation Collaborative Council, WSSCC) organizovali u gradu Hajkou, Kina, trening o menstrualnoj higijeni namenjen devojčicama od 10 do 12 godina. Ovaj trening je pružio devojčicama priliku da razgovaraju o svom telu, važnosti dobrog održavanja higijene za vreme menstruacije, i o tome kako treba da budu ponosne na ono što im se prirodno dešava svakog meseca.

Poboljšanje znanja

Libresse edukativni program „Otkrij šta odgovara tvom telu“ uključuje podučavanje učenica osnovnih škola u Maleziji o menstruaciji i promenama u telu do kojih dolazi u toku puberteta. Svaka devojčica je dobila Libresse komplet za početnike, u kojem se nalazi knjižica koja će pomoći roditeljima da razgovaraju sa svojim ćerkama o njihovom telu i menstruaciji.

Istraži još