Endometrioza

Verovatno ste čuli termin, ali šta je tačno endometrioza? Endometrijum je druga reč za sluznicu materice koja se ljušti svakog meseca kao menstrualna krv. Endometrioza je stanje u kojem tkivo slično tipu koji raste unutar materice počinje da raste negde drugde u telu. Telo će pokušati da se oslobodi tkiva, ali pošto nema kuda, ovo može izazvati ozbiljne bolove.

Žene iz našeg projekta #pričeiznutra opisale su je kao "demona koji mi razdire karlicu" i "slona koji nosi štikle, koji mi gazi po materici".

Izmešteno tkivo često se nalazi u jajnicima, jajovodima, unutar sluznice abdomena, pa čak i u crevima ili bešici [1].

Međutim, efekti koje može imati nisu samo fizički. "Na mene je endometrioza uticala i mentalno i emocionalno", rekla nam je jedna žena. Ovo je posebno teško imajući u vidu različite mere fizičkog udaljavanja koje su učinile da pristup lečenju bude teži nego inače.

Vaš menstrualni ciklus sa endometriozom

Kada imate menstruaciju, telo daje uputstvo svim endometrijskim tkivima da počnu da se ljušte. Ako imate endometriozu, tkivo izvan materice nema kuda da ide (za razliku od menstrualnog tkiva, koje kroz protok izlazi iz vagine). Ovo dovodi do veoma teških menstruacija kao i do upale i ekstremnih bolova u trbuhu i karlici. U nekim slučajevima dovodi do ožiljaka ili cista. 

Izluđivalo me je. Pitala sam se kako je moguće stalno biti tako bolestan, sa svim ovim simptomima koji se pojavljuju odjednom.

Šta uzrokuje endometriozu?

Genetika i određeni toksini u okruženju [2] mogući su uzroci endometrioze. Postoje i problemi koji vas stavljaju u veći rizik, na primer, istorija karlične infekcije ili nešto poznato kao retrogradna menstruacija. Ovo je stanje u kojem menstrualna krv počinje da ide unazad - umesto iz vagine, teče kroz jajovode i u karličnu šupljinu. Ova krv sadrži endometrijalne ćelije koje se zatim zalepe za zidove karlice i druge organe, gde se dalje zadebljavaju i krvare tokom svakog menstrualnog ciklusa. 

Kako se leči endometrioza?

Iako je endometrioza hronično stanje (što znači da traje dugo vremena), postoje načini za njeno lečenje. Protivupalna sredstva koja se izdaju bez recepta, poput ibuprofena, često se koriste za regulisanje bola. Kombinovana kontracepcijska pilula takođe može pomoći zaustavljanjem otpuštanja jajnih ćelija, čineći menstrualne cikluse lakšim i manje bolnim [3].

Što se tiče hirurških tretmana, endoskopska operacija može poboljšati simptome i plodnost [4], dok će se neke žene eventualno odlučiti na histerektomiju, što znači uklanjanje materice [5].  

Dijagnoza endometrioze

Endometrioza može nastupiti sa mnogo različitih simptoma i mogu biti potrebne godine da se dijagnostifikuje - prosek je 7,5 (!) [6] Menstruacije mogu biti bolne, teške i neredovne. Seks može biti bolan. A neplodnost može biti problem. Ostali simptomi mogu da uključe - da nabrojimo samo nekoliko - bolove pri mokrenju ili tokom pokreta creva, ekstremni umor i česte infekcije kandidijaze. Mnoge žene imaju nekoliko simptoma, a neke nijedan [7].

Zbog toga za neke dijagnoza zapravo može biti izvor olakšanja. Kako je jedna žena rekla: „Konačno sam dobila naziv za svoju bol. Naziv za iscrpljujuće grčeve koji su se javljali svakog meseca. "

Jedini način da se u potpunosti dijagnostifikuje endometrioza jeste putem endoskopskog ispitivanja vašeg karličnog područja. Ali pre ovog momenta, možda ćete imati spoljne preglede, unutrašnje preglede, skeniranje i testove krvi - ili kombinaciju nekih od metoda.

Iako mere fizičkog udaljavanja mogu otežati fizičke preglede, lekari još uvek pronalaze načine da pruže podršku u ovim teškim vremenima, poput telefonskih i video konsultacija.

Komunikacija i podrška

Iako su žene svuda pogođene endometriozom, mnoge ne dobijaju potrebnu podršku. To je zbog toga što stanje često ostaje nedijagnostifikovano ili se, kada se dijagnostifikuje, pogrešno shvata kao "stvarno teška menstrualna bol". Kao rezultat toga, žene se često osećaju kao da ih ignorišu i kao da se njihova bol ne shvata ozbiljno. Ovo može dovesti do osećaja izolovanosti i toga da se osećate kao da ste jedini.

Ali sa 176 miliona žena (jedna od 10) pogođenih širom sveta, niste sami [8].

Obratite se prijateljima i porodici, čak i ako ovo izgleda kao nezgodna tema. Razgovor o tome će vam pomoći, a možda ćete čak shvatiti da imate ljude koji su vam bliski sa iskustvom endometrioze iz prve ruke. Oni ne samo da će znati kroz šta prolazite, već će vam pomoći da dobijete pomoć svog lekara.

Ako prepoznate simptome i sumnjate da je imate, zakažite pregled kod lekara ili ginekologa da biste saznali više. Oni će istražiti načine kako da vam olakšaju bol i pomognu vam da se nosite sa simptomima.

Razumljivo je da trenutne vladine smernice znače da vreme čekanja na preglede i operacije može biti duže nego što je to uobičajeno. Ako je trenutno problem da posetite lekara, razmislite o tome da zatražite telefonske ili video-konsultacije.

Ako imate endometriozu i želite da podelite svoje iskustvo - sigurni smo da će ovo pomoći i drugim ženama da čuju o tome - podelite na #pričeiznutra

[Izvori]