Kratki filmovi koji menstruacijama daju više vremena na ekranu

Kada ste poslednji put videli snažan ženski lik kako menja tampon na TV-u?

Menstruacije su sasvim normalan deo života, ali se retko prikazuju u mejnstrim kulturi. Naša kampanja #BloodNormal pozabavila se direktno ovim problemom filmom koji je pokušao da oslobodi menstruacije stigme koja ih još uvek okružuje. Međutim, da bismo nastavili da utičemo i zaista uveli menstruacije u mejnstrim razgovore, znali smo da nam je potrebna pomoć i drugih.
 
Zato smo pokrenuli stipendiju, kako bismo nezavisnim filmskim stvaraocima dali priliku da kreiraju sopstveni sadržaj koji dodatno pomaže u normalizaciji menstruacija. Takmičari su bili zamoljeni da koriste naš film kao inspiraciju i oni koji su bili izabrani, dobili su novac za kreiranje svog filma.
 
Sa velikim ponosom predstavljamo rad naša 3 pobednička filmska stvaraoca, od kojih su svi na efikasan način obradili temu tabua menstruacija.

Mothering (Majčinstvo), Lucy Bridger (Nice Shirt Films)

U ovom kratkom filmu, dete dobija menstruaciju u svom novom hraniteljskom domu i teši ga baka iz hraniteljske porodice. Žiri je smatrao da je ovo autentična i lepo realizovana priča koja prikazuje sirovo čovečanstvo i sestrinstvo. Film je takođe osvojio nagradu Edgeware za najbolji britanski kratki film 2018.

Blud, Stroma Cairns (Pretty Bird)

Ovaj film prikazuje momke koji ulaze u prodavnicu i nemaju nikakvih problema da kupe pakovanje uložaka. Žiriju se dopala jednostavna referenca na menstruaciju i način na koji pomera granice i prikazuje kako stvari treba da budu.

Spring Fever, Anna Snowball (Glow Films)

Ovaj dokumentarac nam daje uvid u „menstrualne radionice“ u okviru holandskog nastavnog plana i programa, gde deca mogu postaviti bilo kakva pitanja o pubertetu i menstruaciji u otvorenom i bezbednom prostoru. Žiriju se dopala sjajna poruka ovog filma, kao i kulturna raznolikost koju donosi.

Zašto je #BloodNormal važan?

Godinama je pop kultura oblikovala stavove i uverenja društva. Ali kada su menstruacije potpuno nevidljive u popularnim filmovima i TV emisijama, to ih čini sve samo ne normalnim, što dovodi do toksičnog stida koji je štetan za mlade žene.

Istraži još