girls hanging out

Menstrualni kalkulator

Menstruacije obično budu jednom mesečno (svakih 28-30 dana), ali za mnoge žene ovo nije egzaktna nauka – predviđanje tačnog datuma i dužine sledećeg ciklusa je ponekad komplikovano. Tu na scenu stupaju kalkulatori.

Tačan datum kada ti je počela poslednja menstruacija i kontinuirano krvarenje (umesto samo sporadičnog, tačkastog krvarenja)

Kada ti je počela poslednja menstruacija?

Napravi grubu procenu koliko dugo ti je menstruacija u proseku trajala u poslednja tri meseca

Koliko ti obično traje menstruacija?

Vreme između početka dve menstruacije - napravi grubu procenu

Koliko dugo ti traje ciklus?

Tvoj ciklus

 • period pre menstruacije
 • menstruacija
 • period posle menstruacije
 • vrhunac ovulacije
 • Period pre menstruacije Dani pre menstruacije kada PMS može da pokaže svoju lošu stranu – nauči kako da ublažiš simptome

  Menstruacija Kada tvoj ciklus stupi u akciju i krvarenje počne dok se zid tvoje materice ljušti

  Period posle menstruacije Krvarenje bi trebalo da ti prestane do ovog trenutka, ali možda ćeš i dalje imati veoma slabo krvarenje

  Vrhunac ovulacije U ovom trenutku jedan od tvojih jajnika ispušta jajnu ćeliju i možeš da primetiš pojačan sekret

Rezultati našeg praćenja menstrualnog ciklusa možda nisu 100% tačni, jer su svako telo i svaki ciklus različiti.

Faze menstrualnog ciklusa

Kako počinje ciklus? Pa, meri se od početka ciklusa kada imate redovno krvarenje (iako možete primetiti tačkanje pre toga). Možda se pitate odakle je došla ta krv (i zašto se čini da je ima mnogo)?! 

Ciklus se dešava zato što se materica ljušti; menstrualna krv prolazi kroz grlić materice, a zatim kroz vaginalni otvor. Ovo krvarenje obično traje od tri do pet dana, i ako možda mislite da gubite litre krvi, tipična količina krvi u vašem menstrualnom toku iznosi 30-40ml. Za više informacija pročitajte naš tekst o tome koji obim krvarenja je normalan. 

Nakon što se menstruacija završi, vaše telo ponovo počinje da se priprema za ovulaciju, pri čemu sluzokoža materice (sluzokoža endometrija) postaje tvrda kako bi se pripremila za oplođenu jajnu ćeliju. Jedan od jajnika zatim oslobađa jajnu ćeliju koja prolazi kroz jedan od jajovoda prema materici. Ako naiđe na spermu na svom putu, jajna ćelija se oplođuje i možete zatrudneti. Ako jajna ćelija nije oplođena, onda sluzokoža materice nije potrebna – ona se ljušti i ceo proces počinje ispočetka. 

Prosečan ciklus traje 28 dana, ali ne brinite ako vaš ne traje toliko – može trajati između 21 i 35 dana, i normalno je da se malo razlikuje. Mnoge žene imaju cikluse koji se blago razlikuju po dužini iz meseca u mesec. Verovatno ćete imati nešto duži ciklus na početku, ali se on često skraćuje kako starite.

Zašto treba da pratite ciklus?

Vrlo je zgodno da imate jasnu ideju o tome kada će vam biti menstruacija. Ciklus nikada ne bi trebalo da vas zaustavi da živite život, ali ako ste zabrinuti zbog određenog važnog događaja ili praznika, naš alat za praćenje vam može pomoći da planirate unapred. Možda ćete otkriti i da je vaš ciklus redovniji nego što mislite!

Lekari takođe koriste cikluse kao važan pokazatelj opšteg zdravlja žene i promene mogu biti simptom nekih prilično važnih zdravstvenih problema. Ono što je važno je da razumete šta je normalno za vas, tako da prepoznate kada postoje promene pre nego što o njima porazgovarate sa svojim lekarom.

A ako želite bebu? Pa, naš alat vam može dati dobru procenu kada ćete biti plodni i kada imate najveće šanse da zatrudnite.