Svake noći milioni i milioni nas iskuse periodsomniju.
 
Postavljamo peškire, nosimo dodatni donji veš, grlimo boce sa toplom vodom, kupamo se u 2 ujutru. I ubijamo bol tabletama. Ili zadovoljstvom.
 
Zato što menstruacija nikad ne spava. Iako to očajnički želimo.
 
Sa našim matericama koje krvare, i našim nadutim stomacima, napola smo budne i napola spavamo.
 
Vruće nam je i hladno nam je, mučimo se, ušuškavamo se. Bacamo se, okrećemo se, ležimo mirno, moleći se da nam ulošci ostanu na mestu. Jer nam strah od mrlja kvari san.
 
Idemo na prstima do toaleta dok naši partneri, bebe ili kućni ljubimci blaženo spavaju – da li je to strahopoštovanje ili zavist koju osećamo?
 
I sve vreme, izgubljeni san sklizne za – dva sata noću, četiri noći godišnje, i meseci i meseci i meseci u našim životima.
 
Vreme je da osvetlimo šta se dešava u mraku. Za sve nas koje se suočavamo sa mrakom, ujedinjene, a da to još ni ne znamo. Zato što menstruacija nikad ne spava, ali zašto ne bismo mi?

Pridružite se našoj potrazi za spavanjem #periodsomnia.

Spavaj odvažno.

Manjak sna za vreme menstruacije

62%
62% žena+ imaju lošiji san tokom menstruacije*
5 meseci
Žene+ gube oko 5 meseci sna zbog menstruacije tokom svog životnog veka*
1/3
Trećina žena je budna zbog straha od isflekanih čaršava*
Dobar noćni odmor je osnovni deo našeg zdravlja i dobrobiti. Samo jedna loša noć može da učini da se osećaš loše do kraja nedelje. 
 
Problem je što mnoge od nas nisu u stanju da se naspavaju kako su zaslužile. Na isti način na koji postoji razlika u platama, razlika u bolu i razlika u zadovoljstvu, tako postoji i značajna nejednakost kada je u pitanju naš san. Kada imamo menstruaciju i doživljavamo periodsomniu, nejednakost se samo povećava. Stid i stigma koji prožimaju iskustvo menstruacije tokom dana ne nestaju noću. Čak je i pojačano. To znači da se mnoge od nas jako trude da iskontrolišu menstruaciju pre spavanja, ali i tokom cele noći. 
 
Mi smo u misiji da to promenimo tako što ćemo osvetliti raspon realnosti koje žene+ doživljavaju noću kada imaju menstruaciju - omogućavajući ženama+ da se osećaju realnije predstavljene, ujedinjene i udobnije sa onim što jesu i iskustvima kroz koja prolaze.

Pridružite se našoj potrazi za snom tako što ćete podeliti #periodsomnia film

Otkrijte nove Libresse Goodnight uloške sa Max Cour-V™ tehnologijom. Prilagođavaju se vašem ciklusu. Prilagođavaju se vašem telu.

Izvor

Ukupno 10.871 ispitanica anketirano je na četiri ključna tržišta: UK, Italija, Francuska, Švedska, Kina, Argentina, Kolumbija, Rusija, Malezija i Jordan. Terenski rad je trajao od 24. decembra do 24. januara, a vodila ga je Dinata.