Politika o kolačićima

Ova politika o kolačićima opisuje kako Essity (Mi) koristi kolačiće i slične tehnologije da prikupi i skladišti informacije kada posetite naš sajt  www.libresse.rs ili kada primite e-mail od nas. Za dodatne informacije o našoj praksi vezanoj za privatnost, molimo posetite našu emptyPolitiku o privatnosti.


Šta su kolačići?

Kada posetite naš sajt, otvorite naš e-mail ili gledate naše usluge online, Essity ili ovlašćena treća strana vam može poslati kolačić. Kolačići su mali tekstualni fajlovi locirani u direktorijumu vašeg pretraživača koji se nalazi na vašem uređaju. Kada pristupite web strani, kolačić koji se nalazi na vašem uređaju će poslati informacije onome ko je postavio kolačić. Kolačići su veoma česti i koriste se na velikom broju web strana. Svaki kolačić će obično sadržati ime domena sa kog je došao, “vek trajanja” kolačića i vrednost (obično jedinstven broj). Za detaljnije objašnjenje o tome šta su kolačići i kako funkcionišu, molimo posetite www.aboutcookies.orgili www.allaboutcookies.org.

 

Zašto su kolačići korisni?

Kolačići omogućavaju vlasniku web strane da radi korisne stvari; na primer, kolačić će dozvoliti vlasniku web strane da sazna da li je računar (i verovatno njegov korisnik) ranije posetio sajt. Uopšteno, svrha kolačića je da poboljšaju preformanse sajta i korisnikov doživljaj u korišćenju tog sajta. Kolačići pomažu sajtu da radi efikasnije, omogući dodatnu funkcionalnost i da obezbedi vlasnicima sajtova da prate opštu upotrebu sajta tako što prepoznaju korisnika po povratku na sajt i obezbeđuju mu iskustvo prilagođeno njemu.

 

Kolačići prve i treće stranke

Naš sajt može postaviti kolačić prve stranke i dozvoliti trećoj stranci da postavi kolačiće na vaš uređaj. Razlika između kolačića prve stranke i kolačića treće stranke se odnosi na kontrolu stranke koja postavi kolačić. Kolačići prve stranke su kolačići specifični za sajt koji ih je napravio. Njihova upotreba nam omogućava da naša usluga funkcioniše efikasno i da pratimo obrazce ponašanja posetilaca na našem sajtu. Kolačići treće stranke, sa druge strane, su postavljeni na vaš uređaj od strane treće stranke (tj ne od strane Essity-a). Dok mi možemo da dozvolimo trećim strankama pritup našem sajtu da postave ove kolačiće na korisnikov uređaj, mi ne zadržavamo kontrolu nad informacijama prikupljenim od strane kolačića, niti zadržavamo pristup tim podacima. Ove informacije su pod potpunom konktrolom treće stranke u saglasnosti sa njihovom politikom o privatnosti.

 

Kolačići za jednu posetu i kolačići za više poseta

Naš sajt može postaviti kolačić za jednu posetu ili kolačiće za više poseta na vaš uređaj. Kako je razlika između kolačića prve i treće stranke bila u tome pod čijom kontrolom je postavljanje kolačića na vaš uređaj, tako je razlika između kolačića za jednu posetu i kolačića za više poseta u vremenskom periodu njihovog trajanja. Kolačići za jednu posetu obično traju onoliko koliko koristite pretraživač u jednoj sesiji. Kada prekinete vašu pretraživačku sesiju, kolačić istekne. Kolačići za više poseta, kako im i ime kaže, ostaju i nakon što zatvorite pretraživač. Ovo omogućava brži i često lakši pristup našem sajtu.

 

 

Povezivanje kolačića sa drugim podacima

Informacije prikupljene kroz upotrebu kolačića nisu direktno povezane sa ličnim identifikacijama (vaše ime ili mail adresa) osim ako ne postanete korisnik Essiti-ja. Kada ostavite vaše lične podatke na našim sajtovima (registracijom da biste dobijali informacije od nas) mi možemo povezati takve lične informacije sa kolačićima i drugim podacima vezanim za vašu posetu/posete našim sajtovima. Pre nego što to uradimo, mi ćemo vas obavestiti o tome i tražiti vašu dozvolu ili vam omogućiti da se ne složite, ako je tako po zakonu.

 

 Kolačići koji se koriste na našim veb stranicama

Sledeća tabela navodi kolačiće koje koristimo na našim veb lokacijama.

Ime kolačića

Kategorija

Party domen

Objašnjenje

Rok važenja

Odustajanje

femcare-kolačići - obaveštenja

Funkcionalnost

FIRST/www.libresse.rs

Pamti da li je posetilac video i prihvatio politiku kolačića.

Rok ističe najkasnije nakon 1 godine.

 

sca.pdata

Funkcionalnost

FIRST/www.libresse.rs

Sadrži lične podatke posetilaca koji se koriste za generisanje ličnih stranica.

Rok ističe najkasnije nakon 3 meseca.

 

original-url

Funkcionalnost

FIRST/www.libresse.rs

Used to remember original URL to redirect visitor back when he/she wants to cancel the sign up / sing in process in the website.

Rok ističe najkasnije nakon 5 minuta.

 

_ga

 

Performance

FIRST/www.libresse.rs

Naše veb stranice koriste Google analitiku, uslugu veb analitike koju nudi Google, Inc. ("Google"). Google analitika koristi kolačiće, koje su tekstualne datoteke postavljene na vaš računar, kako bi veb-lokaciji pomoglo da analizira kako korisnici koriste sajt. Informacije o vašem korišćenju veb lokacije, generiše kolačić i biće prenesene i  sačuvane na Google serverima u Sjedinjenim Državama. Pre prenosa ove informacije će biti anonimizovane uklanjanjem poslednjeg okteta vaše IP adrese. Google će obraditi ove informacije u naše ime u svrhu procene vaše upotrebe veb lokacija, prikupljanja izvještaja o aktivnostima na veb lokaciji i pružanja drugih usluga vezanih za aktivnosti veb stranice i korištenje interneta. Google neće povezati vašu IP adresu sa bilo kojim drugim podacima koje poseduje Google. Možete odbiti korišćenje kolačića tako što ćete izabrati odgovarajuća podešavanja u vašem pregledaču, ali uzmite u obzir da ako to učinite možda nećete moći da koristite potpunu funkcionalnost ove veb lokacije.
Informacije prikupljene od Essiti-a koristeći ovaj kolačić uključuju: broj posetilaca, referentne URL-ove i posećene stranice.


Za dalje informacije pogledajte:
Posetite stranicu code.google.com koja opisuje korištenje kolačića u Google analitici


Posetite Google Pregled privatnosti za Google analitiku

 

Rok ističe najkasnije nakon 2 godine.

Možete da odaberete zbirku podataka o korišćenju (uključujući i vašu IP adresu) i obradu podataka od strane Google-a tako što ćete preuzeti i instalirati dodatak za vaš trenutni veb pregledač sa sledećeg linka:
 http:/alati.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en

 

 

 

 Striktno neophodni kolačići

 Ovi kolačići su od suštinske važnosti da bi vam omogućili kretanje po Veb lokaciji i koristili njene funkcije, kao što je pristupanje obezbeđenim oblastima Veb lokacije.  Bez ovih kolačića, nije moguće obezbediti usluge koje zahtevate, kao na primer usluga kupovine.

 

 

Kolačići performansi

 Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako korisnici koriste Veb lokaciju, na primer na koje stranice posetioci najviše idu i da li dobijaju poruke o grešci na Veb stranicama.  Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca.  Sve informacije koje prikupe ovi kolačići se objedinjuju i stoga su anonimne.  Koriste se samo da bi se poboljšalo funkcionisanje Veb lokacije.

 

 

Kolačići funkcionalnosti

 Ovi kolačići omogućavaju Veb lokaciji da zapamti izbore koje napravite (kao što su vaše ime, jezik ili region) i da pruže poboljšane, lične funkcije.  Informacije koje prikupljaju ovi kolačići mogu da postanu anonimne i ne mogu da prate aktivnost vašeg pregledača na drugim Veb lokacijama.

 

 

Ciljni ili reklamni kolačići

 Ovi kolačići se koriste da vam pruže reklame koje su relevantnije vama i vašim interesovanjima.  Oni se koriste i da ograniče broj puta koliko vidite reklamu, a takođe pomažu da se izmeri delotvornost reklamne kampanje.  Njih postavljaju naše reklamne mreže sa dozvolom Libresse.  Oni pamte da ste posetili Veb lokaciju i ove informacije se dele sa drugim organizacijama kao što su reklamne organizacije.  Često će ciljni ili reklamni kolačići biti povezani na funkcionalnost lokacije koju pruža druga organizacija

 

Onesposobljavanje, brisanje i izbegavanje kolačića

Ako ne želite da vam se na uređaju ostavljaju kolačići trećih stranaka, mnogi od njih nude načine da ih izbegnete. Gde je moguće, mi nudimo linkove za tabelu iznad koja objašnjava kako da izbegnete kolačiće treće stranke.

Dodatno, većina web pretraživača dozvoljava barem neku kontrolu nad kolačićima kroz podešavanja pretraživača. Vi možete odbiti kolačiće tako što ćete odabrati adektvatna podešavanja za odbijanje kolačića u vašem pretraživaču. Možete takođe obrisati postojeće kolačiće kroz vaš pretraživač. Molimo posetite sledeće sajtove ako želite da naučite više (u zavisnosti od toga koji pretraživač koristite): Firefox, Internet Explorer, Google Chrome i Safari.

Ipak, budite svesni da ako onemogućite kolačiće, možda nećete biti u mogućnosti da koristite maksimalnu funkcionalnost naših sajtova. Konkretno, možete imati ograničen pristup nekim delovima ili imati umanjeno iskustvo.

Takođe, možete onesposobiti JavaScript u bilo kom trenutku. Ali molimo upamtite, neke odlike naših sajtova možda neće funkcionisati kako treba ukoliko kolačići i JavaScript nisu omogućeni, a neki delovi naših sajtova možda neće funkcionisati uopšte.

 

Slične tehnologije

Postoje i druge tehnologije koje obavljaju sličnu funkciju kao kolačići. Među njima su web svetionici i prozirni gifovi. Oni se često koriste uz kolačiće da bi pomogli vlasniku sajta da razume svoje korisnike bolje. Kada mi pošaljemo bilten ili druge poruke mi koristimo ove tehnologije na način naveden u nastavku, da bismo mogli da pratimo stope otvaranja e-maila i klikove:

Da bismo utvrdili korisnikovu sposobnost da prima HTML e-mail uz to da li je e-mail otvoren, Essity dodaje “web svetionik” u većinu HTML e-mail poruka koje pošaljemo. Web svetionik (zapravo mala .gif slika) se aktivira kada je HTML e-mail otvoren tako što šalje zahtev za slikom našim serverima. Ova mogućnost pomaže Essity-ju slanje e-mailova u formatu koji korisnici mogu da otvore i omogućava Essity-ju da prati prikupljeni broj otvorenih e-mailova. Web svetionik ne prikuplja nikakve lične podatke. Korisnici koji ne žele da primaju e-mail poruke sa web svetionicima mogu odabrati da primaju svoje e-mailove u tekstualnoj formi (ne HTML).

 

Kontaktirajte nas

Za dalje informacije o našoj upotrebi kolačića i sličnih tehnologija, molimo kontaktirajte nas:

Essity Austrija GmbH

Storchengasse 1, A-1150 Wien

E-mail:kontakt@libresse.rs