Žena koristi aplikaciju Periodical

Čula si za reč „ovulacija“, ali nisi sigurna šta ona znači? Ne brini – to je samo deo mesečnog menstrualnog ciklusa.

Svakog meseca tvoji jajnici pod uticajem hormona oslobađaju zrelu jajnu ćeliju, koja ulazi u jajovod. Ako na tom putu do uterusa (materice) naiđe na spermatozoide, može doći do njene oplodnje, pa možeš da zatrudniš. Međutim, ako se jajna ćelija ne oplodi, ona onda izlazi iz tela zajedno sa nešto krvi i sluzokožom materice, do čijeg je zadebljana došlo u sklopu pripreme za prihvatanje oplođenog jajašca. Ova kombinacija krvi i sluzokože je tvoja menstruacija.

Dijagram jajnika

Postoji nekoliko znakova koji otkrivaju da imaš ovulaciju, mada se to ne može uvek lako primetiti. Jedan od simptoma ovulacije je iznenadan neprestalan bol u donjem stomaku, poznat kao „mittelschmerz“ (nemački za „bol u sredini ciklusa“). To je pretežno blaga bol, ali ako si u agoniji ili ako bol predugo traje, u pitanju je možda nešto drugo i zato je dobro da posetiš lekara. U toku ovulacije možeš da osetiš i tupi bol u leđima ili iznenadan pad telesne temperature. Moguće je da ćeš imati sluzav sekret koji podseća na živo belance ili će ti grudi biti osetljivije. Takođe ćeš biti osetljivija na ukuse i mirise.

Kada dolazi do ovulacije? To zavisi od žene. Do ovulacije dolazi negde između 11. i 21. dana menstrualnog ciklusa. Tada je tvoje telo u najplodnijim danima (najlakše možeš da zatrudniš). Kada sekret postane manje sluzav, a više kremasti je jedan od simptoma postovulacije, poznate kao „lutealna faza“. Pod uslovom da nisi trudna, menstruaciju bi trebalo da dobiješ otprilike 14. dana nakon ovulacije.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još