Devojka na krevetu

Verovatno si primetila da tvoje telo prolazi kroz mnogo promena. To se naziva „pubertet“.

Telo se tada menja iz dečjeg u telo odrasle osobe. Jedna od najvećih promena koje ćeš doživeti je menstruacija, odnosno trenutak kada počneš da krvariš. Ako te to brine, imaj na umu da nisi jedina. To je nešto što se događa svakoj devojčici. Sigurni smo da ćeš se nakon par meseci potpuno navići na to. Dok to ne bude tako, želimo da te umirimo i pripremimo tako što ćemo odgovoriti na neka najčešća pitanja.

Šta je to menstruacija?

To je ono što se dogodi kada tvoje telo postane dovoljno zrelo da možeš da zatrudniš. Svakog meseca dolazi do zadebljanja tkiva sluzokože uterusa (materice) i oslobađanja jajne ćelije (jajašce) iz jajnika. Ako spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, tkivo ostaje u materici i pomaže da se iznese trudnoća. Međutim, ako se jajna ćelija ne oplodi, organizam izbacuje tkivo kroz vaginu. To tkivo je krv koju vidiš, a ovaj mesečni proces se naziva „menstruacija“.

Kada ćeš dobiti prvu menstruaciju?

Većina devojčica dobija prve znake menstruacije i svoju prvu menstruaciju negde između 11. i 14. godine, mada se to može dogoditi bilo kada između osme i 16. godine. Ne zaboravi da smo svi različiti, tako da uzrast u kom su tvoje drugarice dobile menstruaciju, ne mora biti isti i kod tebe. Imaćeš menstruaciju do oko 50-te. godine, kada će nastupiti nešto što se zove „menopauza“. To je životno doba kada nemaš više menstruaciju i kada ne možeš više da rađaš.

Koji su to znaci prve menstruacije?

Znaš one promene o kojima smo govorili? Ako primećuješ da ti rastu grudi i stidne dlačice i ako ugledaš beličasti sekret na svom vešu, znači da ćeš uskoro dobiti svoju prvu menstruaciju. Tada se može javiti i predmenstrualni sindrom (PMS). Ovaj sindrom izaziva simptome kao što su menstrualni bolovi (grčevi u trbuhu), potištenost, nadutost, bol u leđima, povećanje telesne težine i izbijanje bubuljica na koži.

Koliko dugo traje prva menstruacija?

Krvarenje traje u proseku četiri–pet dana, mada menstruacija može da traje od tri do osam dana. Da ponovimo, nismo svi isti. Menstruacija je deo menstrualnog ciklusa, koji počinje prvog dana krvarenja, a završava se dan pre početka naredne menstruacije. Prosečan menstrualni ciklus traje 28 dana, ali može biti i kraći ili duži.

Koliko se obično izgubi krvi?

Možda ti se čini da puno krvariš, ali verovatno izgubiš do dve-tri kašike krvi. Normalno je da krvariš jače u prvim danima menstruacije.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama