Četiri faze menstrualnog ciklusa

Kada dobiješ prvu menstruaciju, važno je da znaš šta se događa u tvom telu i zašto, jer će ti to pomoći da se osećaš mnogo bolje.

Hajde onda da pogledamo činjenice. Menstruacija se javlja jednom mesečno. Prva menstruacija se obično javlja negde između 11. i 14. godine, mada to može biti već u osmoj ili devetoj godini, a neke devojčice je dobiju tek u 15 ili čak 16. godini. Menstruacija je način na koji tvoje telo govori da je dovoljno zrelo za trudnoću. Ne brini, to ne znači da želiš ili da moraš da zatrudniš, već da postoji ta mogućnost.

Menstruacija je deo mesečnog menstrualnog ciklusa koji traje negde između 21 dan i 35 dana, pri čemu je prosek 28 dana. Nakon što dobiješ svoju prvu menstruaciju potrebno je neko vreme da one postanu redovne. Zapravo, na početku ćeš primetiti da različito dugo traju i da je veliki razmak između dve menstruacije.

Materični ciklus

Šta je zapravo menstrualni ciklus? Najpre nastaje mukozna membrana, odnosno sloj endometrijuma koji prekriva unutrašnjost materice (ili „uterusa“), koja se tako priprema da primi oplođeno jajašce. Nakon toga dolazi do ovulacije, kada jedan od jajnika oslobađa jajnu ćeliju (ili „jajašce), koja zatim prolazi kroz jajovod prema materici. To može da potraje nekoliko dana. Ako na tom putu jajna ćelija naiđe na spermatozoide, može doći do njene oplodnje, pa možeš da zatrudniš. Ako ne dođe do oplodnje, nastupa menstruacija putem koje organizam izbacuje jajnu ćeliju, sluznicu i nešto krvi. Otprilike 14 dana nakon ovulacije počinje krvarenje, koje u proseku traje od 3 do 5 dana, pri čemu je najintenzivnije prva dva dana.

Kada se to završi, čitav ciklus se ponavlja iz početka. I tako 400–450 puta (da, baš toliko) sve dok ne nastupi menopauza oko 50. godine, kada menstruacija prestane zauvek.

U danima i nedeljama pre nego što dobiješ menstruaciju, možda ćeš primetiti određene emotivne i fizičke promene kod sebe. To se naziva PMS ili predmenstrualni sindrom (što je zvaničan naziv). Možda ćeš osetiti blagu nadutost i mučninu; primetiti da su ti grudi postale veće, ili ćeš imati dijareju. U tom periodu možeš biti potištena, nervozna ili plačljiva. Sve je to normalno – nije zabavno, ali je normalno.

Pred sam početak menstruacije, i tokom njenog trajanja, možda ćeš osetiti i blage grčeve u donjem delu stomaka. To su takozvani menstrualni bolovi, koji uglavnom nastaju zbog grčenja materice, koja se tako oslobađa sluzokože. Ne zaboravi da je to u potpunosti normalno. Međutim, obrati se lekaru ako imaš jake ili dugotrajne bolove.

Kao što vidiš, nije uvek lako imati menstruaciju. Zato je važno da budeš dobra prema sebi (ponekad sladoled može da pomogne) i da znaš da će sva ta bol i potištenost uskoro proći.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još