Plivačica

Plivanje tokom menstruacije je u potpunosti izvodljivo. Da, jeste. To je zapravo odličan način za ublažavanje grčeva i PMS-a, kao i za popravljanje raspoloženja.

Pre nego što zaroniš, pročitaj neke praktične savete u nastavku, a zatim pravac u vodu.

Pošto ulošci imaju superupijajuću moć, nema svrhe da ih nosiš u bazenu tokom menstruacije jer će upiti tonu vode. Osim što ne izgleda dobro, nije ni higijenski. Najbolja opcija za plivanje je tampon, jer pruža diskretnu i pouzdanu zaštitu. Samo stavi tampon pre nego što uđeš u bazen i biće sve u redu.

Ako te brine da će tampon upiti vodu, samo treba da ga izvadiš odmah nakon plivanja. Postoji mala verovatnoća da tampon pokupi bakteriju iz vode u bazenu, tako da nije naodmet da povedeš više računa o higijeni kada kreneš na plivanje. Uživaj u plivanju, zatim promeni higijensku zaštitu i ne moraš više da brineš.

Ako si na plaži, smesti se negde blizu kafića ili toaleta da bi mogla lako da promeniš tampon. Ako si negde u divljini gde nema toaleta u blizini, možda ćeš morati da se sakriješ iza žbunja ili suncobrana. U svakom slučaju, nemoj nikada da pomisliš da ne smeš da ideš na plivanje tokom menstruacije. Dovoljno je da se unapred pripremiš i poneseš higijensku zaštitu.

Naravno, možda ti nije ugodna pomisao da nosiš tampon. U tom slučaju izbegavaj plivanje u danima kada obilnije krvariš. Ako imaš čas plivanja u školi, reci svom nastavniku da imaš menstruaciju i predloži mu da presediš taj čas. Međutim, pri kraju menstruacije možeš da plivaš bez ikakve higijenske zaštite.

Plivanje tokom menstruacije – zabluda ili činjenica?

Voda
1. zabluda: Menstruacija prestaje kada uđeš u vodu. [1]

Istina: Nije tačno. Iako krv možda ne curi zbog toga što voda iz bazena stvara kontrapritisak, menstruacija definitivno ne prestaje.

Ajkula
3. zabluda: Za vreme menstruacije je veća šansa da te napadne ajkula. [2]

Istina: Nasuprot popularnom verovanju, ajkule neće tek tako da namirišu krv i odluče da te smažu.

grčevi
4. zabluda: Plivanjem mogu da se pogoršaju menstrualni grčevi. [3]

Istina: Definitivno nije tačno. Lagane aktivnosti poput plivanja mogu zapravo da ublaže menstrualne bolove.

[Reference]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama