Polica u supermarketu

Da li si konačno sigurna da želiš da koristiš tampone? U tom slučaju, pre nego što odlučiš koji tamponi bi mogli da ti odgovaraju, dobro je da se upoznaš sa činjenicama u vezi njih.

Pre nego što se odlučiš za neke tampone, hajde da razbijemo nekoliko zabluda o njima. Tamponi se lako nameštaju kada stekneš osećaj za to, i možeš da ih koristiš bez obzira na godine i obim krvarenja. Neke žene smatraju da su vrlo praktični za određene vrste fizičkih aktivnosti, posebno za plivanje, i da su ugodan i jednostavan način zaštite od curenja za vreme menstruacije. Koja je prednost tampona u odnosu na druge vidove higijenske zaštite? Tamponi imaju podjednaku moć upijanja i efikasnost, ali si možda već navikla na higijenske uloške, pa su ti tamponi nezgodni za stavljanje i uklanjanje. Mada većini žena to postane lakše kroz praksu. Za razliku od menstrualnih čašica koje prikupljaju menstrualnu krv, tamponi je upijaju, što znači da su uredniji za upotrebu. Menstrualne čašice mogu takođe da budu izuzetno nezgodne za stavljanje i uklanjanje. Higijenske gaćice izgledaju poput običnih gaćica, s tim što upijaju menstrualnu krv. Ako ne želiš da ih ispiraš svako veče za vreme menstruacije, moraćeš da kupiš puno pari ovih gaćica.

Odluka o korišćenju tampona je zapravo stvar ličnog izbora. Neke žene koriste tampone zato što su praktični i diskretni. Druge se odlučuju za njih jer ne vole osećaj isticanja krvi ili ne žele da vide krv na higijenskom ulošku kada odu u toalet. Tamponi su takođe sjajna opcija ako vodiš aktivan način života, ako učestvuješ u raznim aktivnostima ili nosiš usku sportsku odeću. A i mnogo je lakše plivati sa njima.

Različiti metodi

Tamponi ipak ne odgovaraju svakome. Možda ti je lakše da koristiš uloške. Iako su veoma retki slučajevi nastanka sindroma toksičnog šoka usled korišćenja tampona [umetni vezu], možda te ipak brine taj minimalni rizik, pa se ipak odlučuješ za uloške. Nije bitno da li koristiš tampone ili uloške, jer svi ti proizvodi pružaju istu efikasnu i higijensku zaštitu kada naučiš da ih koristiš. Najbolje je da isprobaš i jedno i drugo, a zatim da odabereš ono što ti je najpraktičnije i najudobnije.

Neke žene nose kombinaciju tampona i uloška radi dodatne zaštite. To je možda dobro ako imaš obilne menstruacije, ili kada prvi put staviš tampon i želiš da odrediš koji stepen upijanja ti više odgovara. Čak i ako se radije odlučuješ za tampone, uvek nosi uloške noću dok spavaš. Tampon možeš da nosiš najduže 8 sati, tako da se ne preporučuje nošenje tampona preko noći, osim ako ti nije teško da ustaneš na vreme da ga promeniš. Ako je vreme da dobiješ menstruaciju, mada još uvek nije počela, koristi uložak, a ne tampon. Kada menstruacija krene, možeš da pređeš na tampone.

Svi Libresse tamponi imaju odličnu moć upijanja, i talasaste brazde koji kanališu krv do jezgra, što znači da nema nezgodnog curenja. Zahvaljujući tankom dizajnu i zaobljenom vrhu, lako se stavljaju. Međutim, jedna veličina ne odgovara svima. Zapravo, Libresse Discreet tamponi su dostupni u tri veličine: Mini, Normal i Super, tako da se možeš odlučiti za onu koja odgovara tvom obimu krvarenja. S obzirom na to da se Mini tamponi koriste kod veoma slabih menstruacija, a Super kod obilnih, uvek treba da koristiš tampon sa najmanjim stepenom apsorpcije koji ti odgovara (drugim rečima, ne koristi tampon koji upija više nego što je tebi potrebno). Tampon treba promeniti otprilike na svaka četiri sata, pri čemu isti tampon ne sme da se nosi duže od osam sati.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama