Tamponi

Verovatno si čula o stanju koje se naziva sindrom toksičnog šoka (STŠ).

Može da bude fatalno, zbog čega je veoma važno da se upoznaš sa svim činjenicama. STŠ je retka bakterijska infekcija opasna po život koja, ako se ne leči na vreme, može da dovede do ozbiljnih oštećenja kože i organa. Iako svako može da razvije STŠ, pa i muškarci i deca, oko 50 posto slučajeva se javlja kod žena za vreme menstruacije.

Sindrom toksičnog šoka se često dovodi u vezu sa upotrebom tampona, posebno onih „superupijajućih“ [1]. Međutim, može se javiti i kod žena koje koriste kontraceptivnu dijafragmu ili kod porodilja.

Dobra vest je da ako se ovaj sindrom na vreme prepozna i leči antibioticima, postoji dobra šansa za oporavak. (Mada i nakon oporavka može ponovo doći do ovog stanja.)

Da bi se zaštitila, veoma je važno da umeš da prepoznaš simptome sindroma toksičnog šoka, posebno zato što ne postoji poseban test za utvrđivanje ovog stanja. Znaci uključuju groznicu (telesna temperatura iznad 38,9 °C), glavobolju, nesvesticu ili vrtoglavicu, kao i osip po čitavom telu sličan crvenilu od sunca. Treba još obratiti pažnju na povraćanje i/ili dijareju, bol i slabost u mišićima, crvenilo očiju, grla i vagine, kao i zbunjenost ili dezorijentisanost [2].

Ako imaš menstruaciju i primetiš jedan ili više od ovih simptoma dok koristiš tampon, odmah ga izvadi i obrati se lekaru. Ne zaboravi da možeš da dobiješ ovaj sindrom i ako ne upotrebljavaš tampone, zato uvek reaguj brzo ako počneš da se osećaš loše.

Postoje razne teorije o povezanosti tampona i sindroma toksičnog šoka; ako predugo nosiš jedan tampon, on postaje plodno tle za razvoj bakterija, dok superupijajući tamponi mogu da oštete vaginu, pa na taj način bakterije dospevaju u krv.

Bez obzira na to šta je uzrok, ne smeš da zaboraviš da izvadiš tampon pri kraju menstruacije, kao i da promeniš tampon odmah posle plivanja, jer može da upije bakterije iz vode. Takođe, koristi tampone u najmanjoj veličini koja ti odgovara. Predebeli tamponi koji se ne mogu lako staviti u vaginu mogu da je oštete iznutra.

Ako posumnjaš na sindrom toksičnog šoka, odmah pozovi lekara, jer je važno da se brzo počne sa lečenjem. Inače, nemoj da živiš u strahu, dovoljno je da budeš svesna rizika i da znaš na šta treba da obratiš pažnju.

Medicinsko odricanje odgovornosti

Medicinske činjenice navedene u ovom članku imaju isključivo informativnu svrhu i na njima ne bi smela da se zasniva nikakva dijagnostika ili lečenje, niti bi smele da se koriste u te svrhe. Zatraži od lekara da te uputi u određeno zdravstveno stanje.

[Izvori]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još