Illustration of a mother and daughter looking at each other - Libresse

Razgovor sa ćerkom o menstruaciji – da li treba da razmislite o tome?

Ako se vaša ćerka bliži pubertetu, verovatno zabrinuto iščekuje svoju prvu menstruaciju.

Ona će to doživeti mnogo lakše ako sa njom obavite otvoren i poverljiv razgovor na tu temu. Kako započeti tu temu i pobediti nelagodnost vezanu za prvu menstruaciju kod devojčica?

Iako prva menstruacija vaše ćerke ne treba da vam zadaje brigu, veoma često to nije tako. Ako se prvi nagoveštaj menstruacije javi u vidu govorkanja i zadirkivanja na igralištu, moguće je da će se kod devojčice razviti osećaj straha, brige i izolovanosti pri samoj pomisli na ono što je očekuje. Zabluda, sram i stid često ukazuju da se o ovoj temi ne razgovara kod kuće, pa se dete brine zbog nečega što je u potpunosti prirodno. Očigledno je da moramo pažljivo da razmotrimo kako da pristupimo ovoj temi.

Iako je menstruacija prirodan proces, i dalje živimo u društvu u kom skrivamo uloške, gde se slike mrlja od menstrualne krvi uklanjaju sa društvenih mreža, a sportistkinje nerado govore o uticaju menstruacije na njihov učinak u sportu.

Libresse istraživanjem je utvrđeno da je skoro polovini žena i devojaka u Velikoj Britaniji neprijatno da razgovara o svojoj menstruaciji sa prijateljima i članovima porodice, pa i sa svojim majkama i sestrama. Menstruacija je postala tabu-tema, nešto čega se treba stideti. Takav stav je prisutan i kod odraslih, što znači da je ovo još uvek neprijatna tema, i pored toga što u svakom trenutku četvrtina žena u reproduktivnom dobu ima menstruaciju i što u proseku osmina života žene prođe u menstruaciji.

„Iako je menstruacija prirodan proces, i dalje živimo u društvu u kom skrivamo uloške, gde se slike mrlja od menstrualne krvi uklanjaju sa društvenih mreža [1], a sportistkinje nerado govore o uticaju menstruacije na njihov učinak u sportu“, tvrdi direktor marketinga u kompaniji Essity Hygiene Products, Nikola Koronado.

Obavljanje razgovora

Veoma je važno da našim ćerkama već u uzrastu od oko sedam godina pružimo osnovno znanje o menstruaciji. Iako prva menstruacija u proseku nastupa u 12. godini, može se javiti i u osmoj godini, a kod nekih devojčica čak i ranije. Studija iz 2010. godine, objavljena u američkom stručnom časopisu za pedijatriju, pokazala je da devojčice sve ranije ulaze u pubertet i da nekima od njih grudi počinju da rastu već u šestoj godini. Devojčice koje odrastaju bez biološkog oca imaju veće šanse da uđu u pubertet u ranijem uzrastu, utvrđeno je u studiji koju su sproveli istraživači Univerziteta Kalifornije, fakulteta za javno zdravlje u Berkliju. Neka druga istraživanja su pokazala da odrastanje sa očuhom takođe predstavlja okidač za preuranjene menstruacije.

Razgovori i govorkanja će nesumnjivo početi u školi, mnogo ranije nego što vašoj ćerki zatreba prvi higijenski uložak. Stoga je važno da se od ranog uzrasta razgovara o menstruaciji kao o nečemu normalnom, pod uslovom da je vaša ćerka spremna na to.

Pitali smo par devojaka za mišljenje o ovoj temi i evo šta su nam odgovorile: „Pričajte nam o menstruaciji kao što nam pričate o nezi kože, što znači, tako da razumemo šta se događa u fizičkom smislu i šta je potrebno da uradimo“, kaže Tanja, koja je o menstruaciji naučila od rođake. „Interesuju me činjenice, ali ne bih ipak da razgovaram o tome“, kaže Katarina, koja je jedinica. „Mislim da bi mi bilo neprijatno, tako da bi možda bilo najbolje da preko pisma ili poruke saznam više o menstruaciji.“ „Mama nije razgovarala sa mnom o tome sve dok nisam dobila prvu menstruaciju i isflekala svoju odeću. To je bilo baš bezveze. Da nije bilo mojih drugarica, bila bih očajna. Da, jeste neprijatno, ali ipak moramo da znamo o tome. Baš kao što moramo da znamo matematiku“, dodaje Sara.

Roditelji i ćerka

Pokretanje teme

Razgovor o menstruaciji može da bude zastrašujući za roditelje, koji se mogu osećati neprijatno i zbunjeno. To se može prevazići, posebno ako se toj temi pristupa postepeno. Bolje je da sa detetom obavite više razgovora na ovu temu, ne sve odjednom da to ne bi bilo previše za dete.

Na početku napravite kratak uvod u temu da bi vaša ćerka znala o čemu ćete da razgovarate. Potražite neku zgodnu priliku koja će vam pomoći da pokrenete ovu temu. Oglasi za higijensku zaštitu, scena iz TV serije u kojoj se spominje ova tema, sportske zvezde i slavne ličnosti koje pričaju o menstruaciji, kampanje na društvenim mrežama – sve je to dobar uvod u ovakvu vrstu razgovora.

Najpre pitajte svoju ćerku koliko zna o menstruaciji, da ne bi počela da koluta očima jer ste počeli da pričate o nečemu što joj je već poznato. Približite joj temu tako što ćete joj preneti svoje vlastito iskustvo sa menstruacijom, iz perioda tinejdžerke i žene. Važno je da vaša priča bude pozitivna ili barem sa pozitivnim ishodom, kako se ona ne bi uplašila da će se nešto slično dogoditi i njoj. Možete i da razgovarate o nečemu što se dogodilo njenoj drugarici u školi ili nekoj poznatoj ličnosti koja je spomenula menstruaciju u intervjuu.

Otvoreno joj odgovorite na sva pitanja koja bude spremna da postavi, kao što su „Koliko krvi ću da izgubim?“, „Šta ako mi krv procuri kroz odeću?“ i „Da li će drugi znati da imam menstruaciju?“ [1] Da ne bi došlo do zabune, uvek se jasno izražavajte i koristite reči kao što su „menstruacija“, „vagina“ i „higijenski ulošci“ (a ne eufemizme poput „ono vreme u mesecu“, „tamo dole“ i „zaštita“).

Potrebno je da im to predstavimo kao higijenski problem, a ne da im objašnjavamo o čemu se tu radi, jer tako dobijamo priliku da razgovaramo o našem telu, seksualnosti, zdravlju, sazrevanju i starenju, kao i o problemima vezanim za odnos prema telu.

Otvoreno razgovarajte sa ćerkom o procesu menstruacije i kako da se tada ponaša, jer ćete tako povećati njeno samopouzdanje. Čitava ova tema se demistifikuje kroz razgovor, navikavanje na higijenske uloške i tampone, kao i upoznavanje sa različitim fazama i simptomima.

Najvažnije je da nemate negativan stav o ovoj temi da ne biste kod svoje ćerke stvorili osećaj straha ili odbojnosti prema menstruaciji. Zaboravite na izraze kao što su „prokletstvo“ ili „tetka iz Crvenke“ jer zvuče stvarno loše. Izražavajte se pozitivno, jer je to samo prirodan deo odrastanja u životu svake žene.

„Potrebno je da im to predstavimo kao higijenski problem“, kaže Kris Bobel, autor knjige Nova krv: treći talas feminizma i politika menstruacije, „a ne da im objašnjavamo o čemu se tu radi, jer tako dobijamo priliku da razgovaramo o našem telu, seksualnosti, zdravlju, sazrevanju i starenju, kao i o problemima vezanim za odnos prema telu.“

Razbijanje zabluda

U toku ovih razgovora, važno je razbiti zablude o menstruaciji kako vaša ćerka ne bi pomislila da je to nešto čega treba da se stidi. Možda ona to ne shvata ozbiljno, ali besmislice o „nečistoj“ menstrualnoj krvi ili mleku koje se zgrušalo jer je bilo u istoj prostoriji sa ženom koja ima menstruaciju, svakako nisu od koristi.

Možda je čula od druge dece u školi da se tampon može zauvek zagubiti u telu, da tamponi mogu biti fatalni po život ili da ne sme da pere kosu niti da pliva za vreme menstruacije. Ove tvrdnje uglavnom potiču od poluistina i dezinformacija, i premda vaša ćerka može da posumnja u njihovu istinitost, neće se osećati opušteno sve dok se ne upozna sa svim činjenicama. Nažalost, u nekim kulturama još uvek postoje vrlo ekstremne zablude. Naime, 20 posto [2] devojčica u ruralnim delovima Indije veruje da ne sme da razgovara sa muškim članovima porodice za vreme menstruacije.

Drugačiji pristupi

Samohrani očevi ne bi trebalo da izbegavaju razgovor o ciklusu. Međutim, ako primete da se ćerka oseća nelagodno, potrebno je da zamole blisku rođaku ili nekog drugog člana porodice da obavi taj razgovor umesto njih. Takođe, važno je da joj pružite razumevanje u njenim predmenstrualnim danima. Kupite joj higijenske proizvode koje je izabrala i uverite se da zna gde može da ih pronađe kada joj zatrebaju.

Ponekad ćaskanje o menstruaciji ne ide lako, jer se vaša ćerka može osećati previše stidljivo da bi pričala o nečemu toliko ličnom. Ipak, biće tu još pitanja i osećanja o kojima će želeti da razgovara. Stavite joj kasnije do znanja, putem poruke ili pisma, da uvek može da vam se obrati ako je nešto zanima.

U pismu joj možete napisati sve što želite, bez straha da će vas isključiti iz razgovora.. Imajte na umu da je tinejdžerima često lakše da razgovaraju o svojim osećanjima putem poruka ili aplikacije WhatsApp, stoga se ne ustručavajte da obavite ceo ovaj razgovor putem poruka, ako je njoj tako lakše.

[Izvor]

[1] http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/
[2] https://www.globalcitizen.org/en/content/8-crazy-cultural-myths-about-periods/

Istraži još