Endometrioza

Verovatno ste već čuli da se pominje, ali šta je to tačno endometrioza?

Endometrijum je drugi naziv za tkivo materice koje svakog meseca odbacite u toku menstrualnog ciklusa. Endometrioza je stanje u kom se tkivo slično onom koje raste u materici razvija i raste negde drugde u telu. Telo onda pokušava da se „otarasi“ tog tkiva i to može da uzrokuje jake bolove. 

Žene su to stanje opisivale „kao da demon pokušava da iskopa put kroz moju karlicu“ ili „kao da slon u štiklama gazi po mojoj utrobi“.

Tkivo tog tipa najčešće raste u jajnicima, jajovodima, unutar abdomena, a nekada čak i u crevima i bešici (1).

Međutim, efekti koje ova pojava ima nisu samo fizički. „Što se mene tiče, endometrioza je uzela svoj danak i psihički i emotivno“, rekla nam je jedna od žena. A sve ovo je naročito teško kada se u obzir uzme trenutna situacija koja vlada u svetu i koja otežava pristup lekarima i adekvatnim lečenjima.

Šta izaziva endometriozu?

Genetika i određeni toksini iz okruženja (2) su među mogućim uzročnicima endometrioze. Postoje i okolnosti koje čine da je rizik od endometrioze veći kao što su, na primer, istorijat karličnih infekcija ili nešto što je poznato pod imenom „retrogradna menstruacija“. To je stanje u kome vaša menstrualna krv počne da teče „unazad“ – umesto van vagine, ona se vraća kroz jajovode u karličnu šupljinu. Ova krv sadrži ćelije endometrijuma koje se potom zalepe za zidove karlice i drugih organa gde nastavljaju da „debljaju“ i krvare tokom svakog menstrualnog ciklusa.

Znaci i siptomi endometrioze

Znaci i simptomi endometrioze variraju – neke žene imaju tešku simptomatiku, dok druge žene mogu da imaju par jedva primetnih simptoma ili čak nijedan! Simptomi se kreću od ekstremnog umora do čestih infekcija usne šupljine i problema sa začećem. U našem tekstu možete da saznate više o tome kako endometrioza utiče na plodnost.

Vaš ciklus i endometrioza

Kada imate menstruaciju, vaše telo “naredi” svom endometrijumu da počne da se “ljušti”. Ukoliko patite od endometrioze, tkivo van materice nema gde da ode (za razliku od menstrualnog tkiva koje izlazi putem vagine zajedno sa menstrualnom krvlju). Ovo vodi do neredovnih i izrazito obilnih menstruacija, ali i do zapaljenja i jakih bolova u predelu stomaka i karlice. U nekim slučajevima, to ostavlja ožiljke i ciste.

Bol usled endometrioze

Još jedan od simptoma endometrioze je bol. To može biti bol u donjem stomaku ili leđima koji se pogoršava za vreme menstrualnog ciklusa, bol tokom ili nakon seksualnog odnosa, jak menstrualni bol koji vas sprečava da obavljate normalne dnevne aktivnosti, bol tokom uriniranja ili defekacije u toku menstrualnog ciklusa. Možete čak i da osećate mučninu, ili da iskusite zatvor, dijareju ili krv u urinu tokom menstrualnog ciklusa. Ovo sve može da vas uplaši, ali to vam samo vaše telo poručuje da se dešava nešto na šta morate da obratite pažnju.

To me je skoro izludelo. Pitala sam se kako je moguće da se konstantno osećam toliko loše i da osećam sve te simptome odjednom.

Kako se endometrioza leči?

Iako je endometrioza hronično stanje (što znači da može da potraje neko vreme) postoje načini da se ona tretira. Antiinflamantorni lekovi koje možete nabaviti u apoteci, kao što je ibuprofen, se često koriste da bi se ublažio bol. Kombinovane kontraceptivne pilule takođe mogu da pomognu, tako što sprečavaju oslobađanje jajašaca, što same menstruacije čini lakšim i manje bolnim (1).

Kada su u pitanju hirurški zahvati, endoskopske procedure mogu da umanje simptome i poboljšaju plodnost (1), a neke žene se opredeljuju i za histerektomiju što podrazumeva uklanjanje materice (1)

Uspostavljanje dijagnoze

Endometrioza može da ima mnogo različitih simptoma i zbog toga su ponekad potrebne godine da bi adekvatna dijagnoza bila uspotavljena – u proseku je potrebno 7 i po godina (!) (3) Neke žene koje pate od endometrioze se nose sa velikim brojem simptoma koje je teško kontrolisati i koji ih sprečavaju da žive svoje živote punim plućima. I zato, za neke od njih, uspostavljanje prave dijagnoze zapravo predstavlja olakšanje. Kao što nam je jedna od žena rekla „Moj bol je konačno dobio ime. Ime za nepodnoščjive grčeve koje sam trpela svakog meseca.“

Jedini način da se endometrioza sa sigurnošću dijagnostikuje je putem endodkopske kamere kojom se pregleda karlica. Ali pre ovoga, možete obaviti spoljne i unutrašnje preglede, ići na skener i uraditi analize krvi.

Nalaženje podrške

Iako su žene širom sveta podložne endometriozi, mnoge od njih nemaju podršku koja im je potrebna. To je zbog toga što ovo stanje često prolazi nedijagnostikovano ili, čak i kada bude dijagnostikovano, pogrešno se tumači kao “jaki menstrualni bolovi”. Posledice svega toga je osećaj koji žene često imaju, a to je da su ignorisane i da njihov bol niko ne uzima za ozbiljno. Ovo vodi do osećaja izolovanosti i usamljenosti. 

Ali s obzirom na to da 176 miliona žena (jedna od 10) ima endometriozu, niste same (4).

Obratite se prijateljima i porodici, čak i kada vam je neobično da o tome pričate. Priča o ovoj temi će pomoći, možda ćete čak i saznati da neko vama blizak ima slično iskustvo sa endometriozom. Ne samo da će znati kroz šta prolazite već možda može i da vas uputi na dobrog lekara.

Ako prepoznajete simptome i sumnjate da imate endometriozu, zakažite posetu lekaru ili ginekologu da biste saznali više. Oni će istražiti načine da vam olakšaju bolove i pomoći će vam da se nosite sa simptomima. 

Sasvim razumljivo, trenutne procedure znače da je vreme čekanja na zakazani termin ili hiruršku proceduru duže nego inače.

Ako je trenutno teško izvodljivo da odete kod lekara, razmotrite mogućnosti telefonskih ili video konsultacija.

Da li imate ličnih iskustava sa endometriozom? Mi verujemo da sve naše priče treba da se čuju – podelite svoju ovde.

 


[Izvori] 

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama