Sredovečna žena čita

Menopauza je tema koja je neobično obavijena misterijom – ali kao i menstruacija, to je nešto sasvim prirodno.

Možda vam nije lako da se snađete u vezi sa njom jer niste sigurni na šta treba da obratite pažnju, ali kada znate šta sve ona podrazumeva, lakše ćete je podneti.

Menopauza je doba kada dolazi do prestanka ovulacije zbog pada nivoa estrogena i progesterona u telu. Ona predstavlja i skup simptoma i promena kroz koje žena prolazi neposredno pre nego što zauvek prestane da ima menstruacije, ili neposredno nakon toga.

Prvi znak menopauze obično je promena u redovnosti menstruacija. Tada može doći do pojačanog krvarenja za vreme menstruacije, koja je neobično obilna. Ili se može dogoditi suprotno, menstruacija može postati oskudnija i neredovna. Može javiti na svake dve–tri sedmice, ili može da izostane mesecima. Sve je to normalno.

Menopauza je postepeni proces koji se odvija u fazama. Od naslednog faktora zavisi kada će ona početi. To može biti rano, u 40-im, ili kasno, u 60-im, dok je prosek 51 godina. Simptomi počinju da se javljaju par meseci ili čak par godina pre prestanka menstruacija, što je period poznat kao perimenopauza, i obično to traje u narednih četiri godine.

Kada prvi put primetite promene koje mogu da ukazuju na menopauzu, veoma je važno da razgovarate sa svojim lekarom, uradite analizu krvi da bi to utvrdili i potražite savet. Kao simptomi menopauze se najčešće javljaju valunzi, noćno znojenje, razdražljivost, poremećaji sna i suvoća vagine. Međutim, postoji još puno drugih znakova, kao što su vrtoglavica, nadutost, povećanje telesne težine, promene raspoloženja, glavobolje i gubitak libida.

Neke žene nemaju nikakve simptome, mada većina ima bar neki. Ako primetite ove simptome kod sebe, ne morate da ćutite i trpite. Redovno vežbanje pomaže u ublažavanju simptoma kod mnogih žena, dok su se akupunktura i hipnoterapija pokazale uspešnim u borbi protiv valunga i nesanice. Ranije se standardno primenjivala hormonska supstituciona terapija (hormone replacement therapy, HRT) [1], ali nedavna istraživanja su pokazala njenu povezanost sa pojavom raka dojke, nastanka krvnih ugrušaka i moždanih udara, pa se preporučuje da o tome popričate sa svojim lekarom.

Iako može biti emotivno težak period, menopauza donosi i izvesno olakšanje jer ste zauvek oslobođeni neprijatnosti menstruacije i PMS simptoma. Neke žene čak dobiju veće samopouzdanje i dobro se osećaju u svojoj koži u fazi postmenopauze.

Pošto menopauza može da uticati na kontrolu bešike, dobro je da u svojoj tašni nosite TENA Lady uloške ako to postane problem. Takođe, ne zaboravite da uvek pri ruci imate neke dnevne uloške (kao što su Libresse DailyFresh), u slučaju da menstruacije postanu nepredvidive.

Medicinsko odricanje odgovornosti

Medicinske činjenice navedene u ovom članku imaju isključivo informativnu svrhu, i na njima ne bi smela da se zasniva dijagnostika ili lečenje, niti da se koriste u ove svrhe. Zatraži od svog lekara da te uputi u određeno zdravstveno stanje.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama