Sredovečna žena koristi laptop

Menopauza je prirodni deo života žene– a ipak je obavijen velom misterije.

Simptomi menopauze mogu da budu pomalo šokantni za nekoga ko ne zna šta da očekuje, stoga je korisno da znate koji su rani znaci i da se pripremite u skladu s tim.

Žena ulazi u menopauzu kada joj 12 meseci uzastopno izostane menstruacija. U najranijoj fazi, poznatoj kao perimenopauza, dolazi do raznih vrsta promena. Ovo je faza u kojoj može doći do pojave valunga, noćnog znojenja i neredovnih menstruacija, kao i promena raspoloženja.

Valunzi su stanje u kome ženu iznenada obuzme vrućina od grudi do lica. To je obično praćeno crvenilom i znojenjem. Najbolje je da se oblačite slojevito u odeću od prirodnih materijala, pošto ćete tako lakše sprečiti neprijatan osećaj toplote, jer možete da skinete sloj odeće kada bude potrebno. Noćno znojenje predstavlja noćnu verziju valunga, usled čega se možete probuditi obliveni znojem. Spavanje uz otvoren prozor i ventilator može da pomogne. Žene u menopauzi uglavnom imaju problema sa snom, pa treba uložiti napore da se napravi odgovarajući raspored spavanja.

U druge simptome menopauze spadaju povećanje telesne težine i tmurna raspoloženja. Ovi simptomi se regulišu zdravom ishranom, smanjenim unosom stimulansa kao što su kafa i alkohol, i praktikovanjem puno vežbi za popravljanje raspoloženja. Uobičajen je i osećaj prevelikog stresa i izolacije. Podrška bliskih osoba i pronalaženje načina za kontrolu stresa, poput meditacije ili joge, mogu da budu od ogromne pomoći tokom ovog perioda.

Takođe je normalno da imate neredovne menstruacije tokom perimenopauze, što može biti iznenađujuće ako ste pre toga imali redovne menstruacije. Korišćenjem higijenskih proizvoda kao što je Libresse Ultra Towels pomoći će vam da budete spremni za ovo. Menopauza može da dovede do slabosti bešike, usled smanjenja nivoa esterogena u abdominalnim mišićima, što može da ih učini manje efikasnim u održavanju bešike zatvorenom. Da biste izbegli male nezgode i očuvali svežinu odeće, nosite Libresse dnevne uloške u tašni.

Ključna stvar kod pripreme za menopauzu je uočavanje promena na vreme, razgovor o njima sa prijateljima ili članovima porodice, i uvođenje neophodnih promena u životnim navikama. Na ovaj način se nećete iznenada osećati poraženo i očajno.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još