Žena radi jogu

Nije kraj sveta ako si loše volje pre i za vreme menstruacije.

Verovatno se radi o PMS-u, odnosno predmenstrualnom sindromu, koji je poznat i kao PMT (predmenstrualna tegoba). Bolne grudi, bolovi i nadutost, ali i promene raspoloženja, samo su neki od simptoma koji se javljaju kod žena kada se približe menstruaciji. Oni nastaju zbog variranja nivoa estrogena koji se proizvodi u organizmu. Rezultat: višednevna, ili čak višesedmična, vožnja na emocionalnoj vrtešci.

Manji broj žena pati od emocija koje su tako ekstremne da zahtevaju medicinsku pomoć. U tom slučaju se ne radi samo o PMS-u, već o predmenstrualnom disforičnom poremećaju ili PMDD [1], koji može dovesti do napada panike, depresije, ekstremnog besa i čak suicidnih misli. Ako se prepoznaješ u ovome, najbitnije je da potražiš pomoć, jer ne možeš sama da se izboriš sa ovim poremećajem.

Srećom pa većina žena ima problem sa napornim i uznemirujućim PMS-om, ali ne na nivou PMDD-a. Ublažavanje PMS-a podrazumeva pronalaženje načina za kontrolisanje emocija i vođenje maksimalne brige o sebi. Probaj da izbalansiraš dobre i loše emocije PMS-a pomoću aerobnih vežbi, kao što su trčanje, ples ili spining. Idealno bi bilo da ove vežbe kombinuješ sa jogom, koja smiruje i dovodi u ravnotežu. Dosta sna i uravnotežena, zdrava izbalansirana ishrana takođe mogu da pomognu. Možda ćeš poželeti da se počastiš, što je dobro sve dok se ne radi o čokoladi ili brzoj hrani. Trudi se da malo ugodiš sebi, pa se odluči za nešto još bolje, recimo, masažu.

Kako da ublažiš PMS

Joga
Kreni na jogu

To je sjajan način da se izboriš sa promenama raspoloženja vezanim za PMS. Masaže, tai či i meditacija pomažu u opuštanju i oslobađanju od stresa, tako da ti mogu zaista koristiti.

Pluća
Prestani da pušiš

Ako si pušač, daj sve od sebe kako bi prestala da pušiš. Osim što je štetno za tvoje zdravlje, studije su pokazale da postoji dva puta veća šansa da se umereni ili teški oblik PMS-a pojavi kod žena pušača.

Vežbanje
Pokreni se

Utvrđeno je da aerobne vežbe poput brzog hodanja ili plivanja ublažuju anksioznost, depresiju i nezadovoljstvo karakteristično za PMS.

Hrani se zdravo
Hrani se zdravo

Više konzumiraj zdravu hranu, poput proizvoda od celog zrna, voća i povrća, a manje ono što je loše, poput šećera, masti i soli, jer ćeš tako biti manje sklona lošim osećanjima.

Kafa
Smanji unos stimulansa

Možda u predmenstrualnom periodu imaš veću potrebu za kofeinom, ali se ipak preporučuje da smanjiš unos kafe, čaja i čokolade, jer ti stimulansi mogu da pogoršaju simptome.

[Reference]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još