Osnovne potrepštine za odmor

Da se razumemo, majka priroda nema baš uvek najbolji tajming.

Međutim, kada izračunaš da će se tvoja menstruacija poklopiti sa odmorom ili takmičenjem u plivanju, ne znači nužno da nema rešenja. Moguće je skratiti menstruaciju, ili je barem odložiti. Kada uspeš da povremeno regulišeš menstruaciju, imaš osećaj da možeš da kontrolišeš situaciju.

Evo osnovnih smernica za skraćivanje menstruacije. Ako uzimaš kombinovanu kontraceptivnu pilulu, nastavi bez pauze sa sledećom kutijom pilula da bi odložila menstruaciju [1]. Pre nego što odlučiš da to uradiš, važno je da se posavetuješ sa lekarom, ginekologom ili medicinskom sestrom kako bi bila sigurna da je to bezopasno i moguće sa vrstom pilule koju uzimaš.

Ako uzimaš neke druge pilule, potrebno je da pređeš na kombinovanu ako želiš da odložiš menstruaciju. Ako ne uzimaš kontraceptivnu pilulu, raspitaj se kod svog lekara na koji način možeš da odložiš menstruaciju. Ako nemaš nikakvih zdravstvenih problema, lekar može da ti prepiše lek (noretisteron) koji će sprečiti početak menstruacije u nezgodno vreme.

Što se tiče skraćivanja menstruacije koja je već počela, niko još uvek nije pronašao rešenje za to. Međutim, ako odmah počneš da uzimaš kombinovane kontraceptivne pilule kada počneš da krvariš, menstruacija bi trebalo da bude kraća i slabija [2]. Uzimanje tableta protiv bolova koje se izdaju bez recepta u prepisanim dozama može da smanji oticanje zidova materice, a samim tim i da ublaži krvarenje i bol koja se tada javlja.

Postoji nekoliko prirodnih načina koje takođe možeš da isprobaš [3]. Između ostalog, redovnim vežbanjem se opuštaju mišići materice, pa se smanjuje obim krvarenja. S druge strane, mnoge žene se kunu u biljne čajeve od korena valerijane i kamilice, mada se i za čaj od maline i lista koprive takođe veruje da usporavaju menstrualno krvarenje. Pre nego što isprobaš ove biljne metode, bitno je da se uvek posavetuješ sa lekarom.

U svakom slučaju, nije opasno ako povremeno odložiš menstruaciju, ali nauka još uvek nije utvrdila da li je bezbedno ako se to radi dugo vremena. Nemoj da ugrožavaš svoje zdravlje – ne vredi da to činiš samo zbog menstruacije.

[Reference]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama