Porođaj žene, grli novorođenče posle porođaja u vodi

Uskoro ćete se poroditi

Postati roditelj je zaista posebno iskustvo, puno uzbuđenja i sreće. Ali takođe može biti stresno i zastrašujuće - pogotovo ako ste vi ona koja nosi dete, a još više u ovim vremenima.

Vaše telo se menja. Vaše emocije fluktuiraju - što je i razumljivo dok se pripremate za porođaj tokom globalne pandemije. Sve to (i još više!), znajući da će se vaš život zauvek promeniti. Razumljivo je zašto to može biti zastrašujuće.

Čak i uz mere fizičkog udaljavanja koje predstavljaju sopstveni skup izazova, i dalje možete imati potpuno pozitivno iskustvo rađanja. Uostalom, i dalje kontrolišete svoje izbore.

Srećom, niste jedini. Svako ko prođe kroz trudnoću i porođaj doživeće mnoge iste promene i emocije.

Vaše telo se menja tokom trudnoće

Očigledne promene na telu tokom trudnoće teško su zanemarljive. Ali, puno se toga događa i iza kulisa. Od trenutka kada začnete, vaša materica, vagina i vulva počinju da se pripremaju za rođenje vaše bebe.

Mnoge žene otkriju da njihove usmine tokom trudnoće menjaju boju i veličinu. Druge dožive promene u veličini svoje vagine. Ovo je samo način vašeg tela da se pripremi za porođaj; sve je to potpuno prirodno i normalno.

Ako imate vaginalni porođaj, može doći i do drugih promena. Tela žena su stvorena za rođenje, a vagina je stvorena da se rasteže, ali izvesno cepanje tokom porođaja je i dalje veoma često. Kako je jedna majka rekla za naš projekat #pričeiznutra, "To je kao mirna bašta, puna prelepog cveća, koja se odjednom zauvek menja". Ako imate cepanje - ili epiziotomiju (kada se napravi rez koji pomaže da se ograniči oštećenje izazvano prirodnim cepanjem) - možda će vam biti potrebni šavovi, što može promeniti način na koji vaša vulva izgleda i kako doživljavate seks.

Bol ili suvoća su česti, ali to se, na sreću, poboljšava s vremenom i lubrikantima. Mnoge žene takođe osećaju slabljenje karličnog dna, što može uticati na kontinenciju. U stvari, vaginalni porođaj udvostručuje ili utrostručuje šansu za doživljaj stresne inkontinencije [1].

Žena drži novorođenu bebu

Budite nežni prema svom postporođajnom telu

Društvo vrši veliki pritisak na žene da se „brzo vrate u normalno stanje“ nakon porođaja. Kako nam je jedna žena rekla, „Bila sam okružena savetima o dijeti i savetima o vežbanju, osećala sam se kao da imam sva ta očekivanja za svoje telo“.

Ali, kao što će vam reći svaki novi roditelj, „brzo vraćanje u normalno stanje“ je smešno očekivanje. Vaše telo je uradilo neverovatan posao nošenja i rađanja vaše bebe, a sada mu je potrebno vreme da se isceli. 

Nakon trudnoće, imala sam izbočen stomak - neko me je zapravo pitao da li sam trudna, što je, očigledno, bilo uznemirujuće.

S vremenom će se vaše telo oporaviti i ponovo promeniti. Neće se vratiti u isto stanje kakvo je bilo pre bebe, već na novo normalno za vas. To može značiti da vaša vulva izgleda drugačije. Ili da vagina daje drugačiji osećaj. Ili nešto potpuno treće. Sve ove promene deo su porođaja, koji, na kraju krajeva, takođe može promeniti ko ste i kako svet posmatrate na najdubljem nivou.

Dakle, iako možete osećati pritisak da izgledate na određeni način nakon porođaja, setite se da ste rodili dete. Ovo je vreme da pazite na sebe i negujete svoje telo, prihvatajući sve promene koje su rezultat malog života koji ste stvorili.

Kako nam je jedna majka rekla, „Biti majka je lepa stvar, ne bi trebalo da gledamo na naše strije kao na nešto što nam je „ostalo“, već na nešto što smo zaradili.“

Ne bismo ovo mogli bolje reći!

Ako imate priču o porođaju koju želite da podelite, pomozite nam da razbijemo stigmu u vezi s porođajem tako što ćete podeliti svoje iskustvo koristeći haštag #pričeiznutra.

[Izvori]

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472678/