Promena života

Zašto je ovaj potpuno prirodni proces obavijen misterijom? Postoji predrasuda da menopauza ukazuje na veliki gubitak: plodnosti, seksualnosti, mladosti, pa čak i ženstvenosti. Ali ovo ne bi može biti dalje od istine. Jednostavno, vaše telo ulazi u novu životnu fazu.


Koji su simptomi menopauze?

Menopauza se dešava kada vam nivo estrogena i progesterona padne, i kao rezultat, prestajete sa ovulacijom. Takođe uključuje čitav niz simptoma i promena kroz koje žena prolazi neposredno pre ili neposredno nakon što menstruacija trajno prestane.
 
Prvi znak je obično promena u obrascima vaših menstrualnih ciklusa. Možda protok postane neuobičajeno jak. Ili mnogo slabiji i isprekidaniji. Možda imate menstruaciju svake dve ili tri nedelje, a možda nijednu mesecima. Možete pozdraviti promenu - ili je se možda plašiti. Sve je to normalno.

Jedne noći, probudila sam se u 3 ujutro, vrela. Nikad ranije ništa slično nisam doživela.

Promena u obrascu menstrualnih ciklusa obično je praćena simptomima poput vrućine, noćnog znojenja, razdražljivosti, poremećaja spavanja i suvoće vagine. Ali ima i puno drugih znakova, poput vrtoglavice, naduvenosti, dobijanja na težini, promene raspoloženja, glavobolje i gubitka libida. Da, menopauza je sjajno vreme za žene!

Kada prvi put primetite promene koje mogu odražavati menopauzu, važno je razgovarati sa lekarom, izvršiti test krvi za potvrdu i potražiti savet. Iako se podrazumeva, trenutne vladine smernice znače da ćete možda morati da sačekate duže vreme za pregled lekara nego inače.

Kada počinje menopauza?

Menopauza je postepen proces koji se obično dešava u fazama. Može započeti već u četrdesetoj ili tek u šezdesetoj godini, a prosečna starost je 51. U kojoj god starosnoj dobi da se dogodi, ovo je genetski, pa ćete verovatno biti slične starosti kao vaša mama kad je prošla kroz nju. Simptomi mogu početi mesecima ili čak godinama pre nego što menstruacija prestane – ovo je poznato kao "perimenopauza“ - i obično traju četiri godine nakon toga.

Perimenopauza, menopauza ili samo približavanje ovoj novoj fazi ženstvenosti? Jači smo kada delimo svoje priče, pa bismo voleli da čujemo vaša iskustva na #pričeiznutra.

Rešavanje problema menopauze bez napora

Baš kao i menstruacija, menopauza je potpuno prirodan proces koji bi trebalo da bude prihvaćen. Nema više gnjavaže sa menstrualnim ciklusima, a kraj PMS-a je veliko olakšanje za mnoge žene. Kao rezultat toga, menopauza može biti izvor oslobađanja, zbog čega ćete se osećati kao da ulazite u novu eru samopouzdanja i osećati se kao kod kuće u svom telu. Kako nam je jedna žena rekla, „više volim manje poznati termin „drugo proleće“, jer to je to za mene - vreme za novi rast“.

Uprkos tome, snalaženje, emocionalno i fizički, može biti teško. Ali, kada znate šta znači, možete ga rešiti bez napora.

Koji tretman postoji za menopauzu?

Neke žene nemaju simptome, ali većina ih ima najmanje jedan ili više. Ako ste među njima, ne morate patiti u tišini. Redovno vežbanje može mnogo pomoći u smanjenju simptoma, a akupunktura i hipnoterapija su potvrđene efikasnim u rešavanju vrućica i nesanice.

U prošlosti je standardni tretman bio HRT ili hormonska supstituciona terapija [1]. Iako su je studije povezale sa karcinomom dojke, krvnim ugrušcima i moždanim udarom, pokazalo se da je neverovatno efikasna za mnoge žene, a koristi često prevazilaze rizik kada se koriste u ispravnim okolnostima. Kao rezultat toga, mnogi lekari ponovo počinju da preporučuju kratkoročnu hormonsku terapiju ženama u roku od 10 godina od menopauze.

Međutim, veruje se da je rizik koji predstavlja za starije žene veći. Na primer, rizik od raka dojke može se uporediti sa prijavljenim rizikom od gojaznosti i male fizičke aktivnosti. [2]

Vaše mogućnosti su možda pomalo preširoke, i, kao što je objasnila jedna žena, „Postoji toliko mnogo lekova i dodataka - svi sa sopstvenim neželjenim efektima, koji vas mogu učiniti zbunjenim i frustriranim“, zbog čega je pametno razgovarati o tome sa lekarom.

Budući da menopauza može uticati na kontrolu bešike, dobra je ideja imati neki TENA Lady uložak u torbi za slučaj da to postane problem. I ne zaboravite da pri ruci imate i dnevne uloške (kao što je Libresse DailyFresh), u slučaju da vaše menstruacije postanu nepredvidljive. 

[Izvori]