Priče iznutra -  ženski istopolni par u bolnici

Šta je tretman plodnosti?

Za većinu ljudi, tretman plodnosti znači jedno: IVF (vantelesna oplodnja). Ali on zapravo obuhvata širok spektar postupaka vezanih za trudnoću. Ovo bi moglo biti lečenje parova koji nisu u stanju da začnu; lečenje radi sprečavanja prenošenja genetskih oboljenja; ili tretman za očuvanje plodnosti transrodne osobe.

Možda su dugo vremena pokušavali da postanu roditelji bez uspeha. Dakle, kada deluje, tretman plodnosti često može izgledati kao čudo.

Trenutno, mnogi ljudi širom sveta moraju da odlože svoje planove zbog vladinih smernica vezanih za fizičko udaljavanje. Tretmani plodnosti zahtevaju česte posete vašem stručnjaku, za stvari poput ultrazvuka i praćenja, pa je rizik od izloženosti drugim ljudima mnogo veći.

Ovo može biti teško za prihvatanje s obzirom na ukupnu nepredvidivost lečenja neplodnosti čak i u najboljim vremenima, posebno ako ste već bili na dugom i teškom putu.

Vantelesna oplodnja (IVF) 

Najpoznatija vrsta tretmana plodnosti je IVF. Ovaj proces uključuje oplodnju jajnih ćelija izvan tela, koje će zatim biti implantirane u matericu. Prva beba rođena IVF oplodnjom rođena je 1978. godine. Od tada se više od 8 miliona beba rodilo kao rezultat ovog tretmana [1].

IVF se može obaviti ženinom jajnom ćelijom ili doniranom jajnom ćelijom. U nekim slučajevima, žene zamrznu sopstvene jajne ćelije i iskoriste ih kasnije za IVF. Za istopolne ženske parove, takođe će biti potreban donor sperme.

Uspeh IVF-a varira od osobe do osobe, a na njega utiče njihova individualna situacija i starost. Generalno, što ste stariji, to je teže. Za žene mlađe od 35 godina koje koriste svoju jajnu ćeliju, postoji šansa 3 u 10 da će roditi bebu, dok je za žene starije od 44 godine to 1 od 50 [2].

Ovako male šanse mogu biti frustrirajuće. Jedna žena je podelila svoje putovanje kroz četiri ciklusa FET-a (Transfer smrznutog embriona). „Bilo je potrebno skoro 18 meseci konstantnog neuspeha da se zaista uspostavi prava dijagnoza neplodnosti: neobjašnjiva plodnost.“

Budući da sušanse rađanja deteta putem IVF-a relativno male, žene često prolaze kroz mnogo skupih, fizički zahtevnih tretmana. To za njih i njihove partnere predstavlja neverovatno stresan proces.

IVF takođe može biti izolujuće iskustvo. Po rečima Mišel Obame o njenoj sopstvenoj borbi da zatrudni,Sedimo u svoj svojoj muci, misleći da smo midefektni. To je jedan od razloga zašto mislim da je važno razgovarati. Mislim da je najgora stvar koju jedne drugima kao žene možemo da uradimo to da ne delimo istinu o svojim telima i kako ona funkcionišu i ne funkcionišu. " [3]

Zaustaviti stigmu vezanu za tretman plodnosti

Iako je tretman plodnosti pomogao da se rodi milion beba, i dalje postoji stigma u vezi s njim. Žene se mogu osećati kao da ih krive što nisu u stanju da zatrudne prirodnim putem. Ili da trudnoća tretmanom plodnosti nije tako dobra, jer nije prirodna.

Osećam se slabo - ta ideja da me moje telo izdaje na izvesni način.

Kao rezultat ovih neistinitih (i nesaosećajnih) uverenja, kod nekih se žena stvara osećaj da su neuspešne. Osećaju se kao da nisu uspele da ispune svoju najosnovniju biološku funkciju. Zatim, ako nastave da se leče, osećaju da se bore protiv onoga što je prirodno.


Roditeljstvo treba da bude otvoreno za sve. Uprkos merama fizičkog udaljavanja koje su tretmane plodnosti mnogih žena pauzirale, i dalje imamo sreću da živimo u svetu u kojem medicinski napredak ženama pruža šansu da imaju decu. To treba slaviti, a ne stigmatizovati.

Ako ste trenutno podvrgnute, ili ste se već podvrgle tretmanu plodnosti i želite da podelite svoje stavove i osećanja o njemu, možete to uraditi korišćenjem haštaga  #pričeiznutra.

[References]