Par Priča iznutra u bolnici prolazi kroz pobačaj
Nakon mog trećeg pobačaja, nekoliko žena mi je ispričalo o svojim iskustvima prigušenim tonom. Ali niko o ovome ne govori otvoreno.

Šta je pobačaj i koliko je čest?

Pst. Ne pominjite ga. O pobačajima se često govori prigušenim tonom - ako se uopšte i govori! - ali su iznenađujuće česti, i pogađaju jednu od četiri (!) trudnoće.

Tehnički, pobačaj se dešava kada embrion ili plod ne preživi u materici u prve 23 nedelje trudnoće. Većina pobačaja se ne može sprečiti. Ali ako dobro jedete, izbegavate drogu i cigarete, već ste učinili mnogo na smanjenju rizika [2]. Uzrok se obično ne zna, iako se često misli da je zbog abnormalnih hromozoma (genetskih gradivnih blokova) [1]. 

Počnimo da pričamo o pobačaju 

Kada prođete kroz pobačaj, vi (i vaš partner!) često prolazite kroz niz emocija. Kako je jedna žena rekla za naš projekat #pričeiznutra, osećaj može biti da je "vaša budućnost onakvu kakvom je znate izgubljena". Možda ćete osećati tugu zbog deteta koje nikad niste upoznali. Možda se osećate krivima kao da ste učinili nešto pogrešno. Možete se čak i zapitati: „Zar nisam dostojna toga da imam dete?“

Neke od vaših emocija su neočekivanije od drugih. Kako je jedna žena objasnila, „U stvari sam se osećala prilično ljutom. Bila sam ljuta ne samo na sebe, već i na sve ostale majke koje su izgleda dobile sve što su ikada želele."

Ove emocije su neverovatno česte, ali zato što niko o tome ne govori, skloni smo tome da pomislimo da smo svi sami - pogotovo sada, kada su mnogi od nas zatvoreni u kući, daleko od svojih najmilijih. Ako se kao društvo otvorimo za priču o pobačaju, možemo učiti jedni od drugih i podržavati jedni druge u periodu tuge i gubitka.

Da li ste imali pobačaj? Pomozite nam da razbijemo tišinu tako što ćete podeliti svoje iskustvo koristeći haštag #pričeiznutra.

Znakovi pobačaja - kako da znam da li se događa meni?

Glavni simptom pobačaja je krvarenje iz vagine, obično zajedno sa bolom u trbuhu.

Ako osetite vaginalno krvarenje i mislite da bi mogao biti pobačaj, uvek je najbolje da se obratite svom lekaru ili babici, ili posetite lokalnu hitnu pomoć u bolnici, ako možete. Oni će obaviti ispitivanje (ili online konsultaciju) i pružiti vam potrebnu podršku.

Imajte na umu da je lagano krvarenje uobičajeno tokom prva tri meseca trudnoće.

Suočavanje sa pobačajem 

Pre svega, nema ispravnog ili pogrešnog načina za suočavanje s pobačajem. Iskustvo svake žene je jedinstveno i svaki mehanizam suočavanja je drugačiji. Neke žene radije se odmaraju i odvoje malo vremena za sebe da sagledaju šta se dogodilo. Druge radije nastavljaju sa normalnim životom, kako bi skrenule misli s njega.

Kako god da reagujete, važno je zapamtiti da niste uradili ništa pogrešno. Nema razloga da se osećate krivima ili da se stidite. Razgovor sa bliskim osobama može vam pomoći - možda ćete se iznenaditi koliko je žena prošlo kroz isto iskustvo - tako da se ne plašite da se obratite drugima

[References]

[1] https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/

[2] https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/

[3] https://www.tommys.org/our-organisation/charity-research/pregnancy-statistics/miscarriage?gclid=EAIaIQobChMImvagoqP06QIVyu7tCh1FMQA5EAAYAiAAEgIIx_D_BwE