Zabrinuta žena

Menstrualni ciklus – te reči ukazuju na redovnost menstruacije.

Ipak, u nekom trenutku većina žena se suoči sa neredovnom menstruacijom. Da li treba da se brineš? Odgovorićemo na neka najčešća pitanja.

Šta se karakteriše kao neredovna menstruacija?

Neredovno krvarenje može da podrazumeva mnogo toga. Možda si počela da krvariš ranije ili kasnije nego obično. Možda krvariš neuobičajeno slabije ili jače nego inače. Možda se radi o odsutnosti menstruacije (amenoreja) ili si dvaput dobila menstruaciju u toku mesec dana (metroragija).

Da li je neredovnost normalna?

Ako si tek nedavno dobila prvu menstruaciju, nemoj da brineš ako je neredovna. To je normalno prvih nekoliko godina. Ovulacija se još uvek nije regulisala. Kada se reguliše, menstruacija postaje sve više predvidljiva. Većina žena će imati neredovnu menstruaciju barem jednom ili dva puta u toku života.

Da li stres može biti uzrok neredovnih menstruacija?

Naravno. Zapravo, normalno je da se stres odrazi na menstruaciju. Možda si krenula u novu školu ili dobila novi posao. Možda imaš problema u ljubavi ili nesuglasice u porodici. Ili si uzbuđena zbog odlaska na odmor, venčanja ili selidbe. Stres dovodi do lučenja hormona kortizola. Velika količina ovog hormona u krvotoku utiče na lučenje hormona estrogena i progesterona u organizmu. To ometa normalno funkcionisanje menstrualnog ciklusa. Ipak, stres nije jedini faktor. Do neredovnih menstruacija mogu dovesti i gojaznost, neuhranjenost, preterano vežbanje, hormonalni poremećaji, kontraceptivna sredstva, trudnoća i menopauza.

Da li možeš dobiti menstruaciju više puta u toku mesec dana?

Ako dođe do krvarenja dva ili više puta u toku mesec dana razlog je obično hormonalni poremećaj. Česte ili neredovne menstruacije mogu da ukazuju i na zdravstveni probem ili infekciju, a preveliko krvarenje može dovesti do anemije, odnosno nedostatka gvožđa. Poseti svog lekara da bi saznala da li je potrebno da se lečiš.

Da li porođaj može biti uzrok neredovnih menstruacija?

Nakon porođaja, u telu dolazi do promene nivoa hormona. Kada su nivoi hormona poremećeni, normalno je da dođe do odsustva menstruacije. Dojenje takođe može da dovede do potpunog prestanka menstruacije, i ona se ponovo javlja nakon prestanka dojenja. To ne znači da nemaš ovulaciju. I dalje možeš zatrudneti, tako da je potrebno da koristiš kondom kao zaštitu od trudnoće (kontraceptivna pilula se ne preporučuje ženama koje su nedavno rodile). Kada ponovo dobiješ menstruaciju, možda ćeš da krvariš slabije i kraće ili više i duže nego ranije. To je normalno kod novih mama.

Da li treba da uradim nešto povodom neredovne menstruacije?

Nemoj da se uznemiravaš zbog neredovne menstruacije. Menstrualni ciklus će se vratiti u normalu sam od sebe ili pomoću par jednostavnih promena u životnim navikama. Međutim, ako duže od tri meseca imaš neredovne menstruacije, obrati se lekaru. Preporučuje se da vodiš evidenciju o dužini trajanja i učestalosti menstruacija. Međutim, ako brineš da će te menstruacija iznenaditi, uvek imaj kod sebe par uložaka. Za svaki slučaj.

Period pants that let your body flow

No more old pants from the back of the drawer – update your period wear with our super comfy pants. They're washable and reusable and with their snug fit and soft feel, they're as comfy as your normal pants. Just pop them on and let your body flow.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još