Crvena krvna zrnca

Ako imaš izuzetno obilne menstruacije, stanje poznato kao „menoragija“, važno je da otkriješ šta je uzrok zbog svog zdravlja i dobrobiti.

Ranije se menoragija smatrala normalnim stanjem koje žena jednostavno mora da istrpi. Nedavna istraživanja sugerišu da produžena ili teška menstrualna krvarenja mogu da ukazuju na prisutnost nekog poremećaj krvarenja, kao što je hemofilija [1].

Hemofilija je genetski poremećaj koji u suštini nastaje zbog nepravilnog zgrušavanja krvi. Mnogo češće se javlja kod muškaraca, ali neke devojke i žene imaju blage simptome hemofilije zato što su nosioci gena, iako im ona nije dijagnostikovana.

Ako tvoje menstrualno krvarenje traje duže od sedam dana, ako primetiš velike ugruške krvi, ili ako krvariš toliko da moraš stalno da menjaš uloške, moguće je da imaš hemofiliju. Važno je da znaš da postoje i drugi potencijalni uzroci menoragije, poput fibroida ili hormonalnog poremećaja, zbog čega je najbitnije da zatražiš savet lekara.

U druge simptome hemofilije spadaju lako dobijanje modrica, često i dugo krvarenje iz nosa, i preterano krvarenje iz posekotina, u toku stomatoloških procedura ili operativnih zahvata. Tu su i jak bol tokom menstruacije i bolna ovulacija, odnosno bol u donjem stomaku kada jedan od jajnika oslobodi jajnu ćeliju, otprilike 14 dana pre početka menstruacije. Ako imaš neki od ovih simptoma, obavezno poseti svog lekara koji će utvrditi da li boluješ od hemofilije ili nekog drugog poremećaja krvarenja.

Najvažnije je da ne paničiš. I kada imaš hemofiliju, možeš da vodiš normalan život i radiš ono što voliš. Najbitnije je da dobiješ medicinsku podršku, jer ako se ne leči, ovo stanje može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica. Nedijagnostikovani poremećaj krvarenja može da dovede do anemije, nedostatka gvožđa, zbog količine krvi koja se gubi tokom menstruacija. Može i da prouzrokuje probleme tokom medicinskih i stomatoloških procedura. Stoga nemoj da čekaš, već utvrdi to na vreme. Kada dobiješ zvaničnu dijagnozu i pomoć, možeš bez brige da nastaviš da živiš normalno. Ako iole posumnjaš na ovaj poremećaj, idi na pregled.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama