Kako ukloniti tampon

Ako po prvi put koristiš tampon, možda te brine kako ćeš ga ukloniti.

Nema potrebe. Uopšte nije teško ukloniti tampon ako ga pravilno koristiš. Uskoro ćeš naučiti kako se to radi. Dovoljno je da polako, ali čvrsto povučeš končić, i trebalo bi da izađe bez problema. Ako osetiš otpor dok vučeš končić, pa ne možeš lako da izvučeš tampon, možda ne bi trebalo još uvek da ga vadiš. Možda je još uvek suv. Idealno bi bilo da promeniš tampon na svaka četiri sata, pri čemu bezbedno možeš da nosiš isti tampon najviše osam sati.

Ako ne možeš da pronađeš končić, nemoj da paničiš. Moći ćeš da ga dohvatiš ako čučneš i pažljivo staviš palac i kažiprst u vaginu kako bi pronašla i uklonila tampon.

Pokušaj da budeš obazriva kada odlažeš tampon. Najbolje je da ga ne bacaš u WC šolju. To može dovesti do zapušenja kanalizacije. Umesto toga ga umotaj u toaletni papir i odloži ga u namensku korpu za iskorišćene higijenske uloške (postoji u većini javnih toaleta) ili onu običnu. Posle toga uvek operi ruke.

Ne bi smelo da te boli kad uklanjaš tampon. Ako nosiš jedan tampon najmanje četiri sata i imaš neugodan osećaj prilikom njegovog uklanjanja, moguće je da taj određeni tampon ima veću moć upijanja nego što ti je potrebna. To znači da nema dovoljno vlažnosti između tampona i vaginalnih zidova, zbog čega se stvara trenje kada povučeš končić. Da bi ti bilo lakše, možeš da staviš malo kokosovog ili maslinovog ulja na prste. Ili možeš da piškiš pre nego što izvadiš tampon da bi ti se opustili vaginalni mišići.

Da bi izbegla neprijatan osećaj prilikom uklanjanja tampona, najbolje je da nosiš tampon koji ima odgovarajuću moć upijanja, kao i da ga koristiš tek kada dobiješ menstruaciju. Koristi uloške sve dok menstruacija ne krene, kao i pri kraju, kada krvarenje oslabi. Ako želiš da zaštitiš veš pre i posle menstruacije, nema potrebe da koristiš tampone. Oni nisu pogodni za svakodnevnu upotrebu jer imaju suviše veliku moć upijanja. Umesto toga, koristi dnevne uloške između dve menstruacije.

Ako i dalje osećaš bol prilikom uklanjanja tampona, potrebno je da posetiš lekara kako bi se proverilo da li imaš infekciju ili vaginalnu abnormalnost.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama