Koliko dugo se može koristiti tampon?

Možda se pitaš koliko dugo ne moraš da menjaš tampon.

Ako koristiš tampon po prvi put, sasvim je normalno da se pitaš tako nešto. Koliko vremenski možeš da nosiš tampon zavisi od toga do koje faze je stigla tvoja menstruacija, i koliko je obilna. Savršeno bi bilo da ga promeniš otprilike na svaka četiri sata. Međutim, ako smatraš da to moraš da radiš češće kako bi sprečila curenje, možda treba da pređeš na one koji imaju veću moć upijanja. Tampon možeš da nosiš najviše osam sati.

Uvek ga promeni pre nego što počne da curi. Kada končić počne da se natapa, znaćeš da je vreme za nov tampon. Najviše krvi se obično gubi na početku menstruacije, pa je prvih par dana potrebno češće da menjaš tampon.

Sasvim je u redu da nosiš tampon preko noći. Ali je važno da ga ne ostavljaš duže nego što je to bezbedno. Zato stavi nov tampon pre nego što kreneš na spavanje i podesi alarm kako bi ga izvadila osam sati kasnije. Ako si spavalica ili ne možeš da se organizuješ, bezbednije je da koristiš higijenski uložak tokom noći. Nošenje tampona duže od osam sati može da poveća rizik od nastanka sindroma toksičnog šoka, stoga je važno da to ne radiš.

Tampon bi trebalo da ti pruži osećaj pouzdane zaštite, zahvaljujući čemu možeš da uživaš u bilo kakvim aktivnostima i sportu. To je zato što je diskretno smešten i što ostaje na mestu, bez obzira na to koliko se pomeraš. Ipak, sportovi dovode do znojenja intimne zone, što privlači bakterije, pa postaješ podložna infekcijama. Stoga stavi nov tampon nakon fizičke aktivnosti. Ako si prinuđena da to uradiš u ne tako sjajnim higijenskim objektima, obavezno ponesi antibakterijski gel za suvo pranje ruku.

Za razliku od higijenskih uložaka, tampone možeš da nosiš tokom plivanja, tako da ne moraš da brineš o mrljama na kupaćem kostimu. Stavi nov tampon neposredno pre ulaska u vodu, i pažljivo uvuci končić u kupaći da se ne bi video. Uvek vodi računa da izvadiš tampon čim izađeš iz vode. Pošto će upiti nešto vode, neće biti toliko efikasan kasnije. Što se tiče higijene, najbolje je da zameniš tampon u koji je, osim vode, možda prodrla neka bakterija.

Pravila korišćenja tampona

Na svaka četiri sata
Prvo

Promeni tampon otprilike na svaka četiri sata.

Sat
Drugo

Nemoj da nosiš tampon duže od osam sati.

Krevet
Treće

Stavi nov tampon pre nego što odeš na spavanje.

Najčešća pitanja

Koliko dugo mogu da držim tampon u sebi?

To može da se razlikuje u zavisnosti od toga do koje faze je stigla tvoja menstruacija, i koliko je obilna. Savršeno bi bilo da ga promeniš otprilike na svaka četiri sata. Ako smatraš da to moraš da radiš češće kako bi sprečila curenje, možda treba da pređeš na tampone koji imaju veću moć upijanja.

Da li mogu da nosim tampon noću dok spavam?

Nije opasno ako nosiš tampon preko noći, ali je važno da ga ne ostavljaš duže nego što je to bezbedno, a to je osam sati. Zato stavi nov tampon pre nego što kreneš na spavanje i podesi alarm kako bi ga izvadila osam sati kasnije. Ako si spavalica ili ne možeš da se organizuješ, bezbednije je da nosiš uložak tokom noći.

Da li mogu da nosim tampon dok se bavim sportom?

Možeš da se baviš svim sportskim i drugim aktivnostima dok nosiš tampon. Ipak, sportovi dovode do znojenja intimne zone, što privlači bakterije, pa postaješ podložna infekcijama. S tim što treba da ga promeniš odmah nakon toga. Umetni nov tampon pre nego što uđeš u vodu, i promeni ga čim izađeš iz vode.

Šta ako imam izuzetno obilne menstruacije?

Krvarenje je obično najobilnije na početku menstruacije, pa je prvih par dana potrebno češće da menjaš tampon. Međutim, ako moraš da menjaš tampon češće nego na svakih četiri sata, možda treba da pređeš na tampone koji imaju veću moć upijanja.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još