Flaša sa vrućom vodom

Jedan od najmanje zabavnih aspekata menstruacije je menstrualna bol.

Kod većine žena, studije pokazuju do 80% [1], se javlja bol ili nelagodnost pre i tokom menstruacije, uglavnom zbog grčenja materice koja se tako oslobađa svoje sluzokože.

Sasvim je normalno da pre početka krvarenja osetiš takav bol, nešto poput grča, koji obično traje dan ili dva. Javlja se u karlici, krstima, bedrima ili stomaku. Obično počinje tik ispod pupka i širi se ka bedrima i krstima. Ovi grčevi mogu biti različitog intenziteta. Kod nekih žena mogu biti u vidu blagih bolova. Kod drugih mogu biti veoma jaki i čak izazvati povraćanje. Još neki od simptoma mogu biti retka stolica, glavobolja i vrtoglavica. U svakom slučaju, nije zabavno.

Pronalaženje pravog rešenja za menstrualne grčeve promeniće odnos žene prema menstruaciji. Većina nije u stanju da ih ignoriše, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koji ih mogu ublažiti.

Menstrualni bolovi

Tablete protiv bolova koje se izdaju bez recepta saseći će grčeve u korenu, s tim što ih uvek treba uzimati nakon jela ili uz čašu mleka kako bi se zaštitila sluzokoža želuca. Takođe se preporučuju vežbe ili barem šetnja, iako ti tada verovatno nije do toga, ali tako ćeš povećati prokrvljenost i nivo kiseonika i endorfina (prirodnih hormona protiv bolova i za dobro raspoloženje). Sve ovo pomaže telu da se opusti. Masaža i toplota takođe opuštaju mišiće, pa se preporučuje topla kupka ili grejanje pomoću boce s toplom vodom. Pomaže i sladoled, doduše ne u medicinskom smislu, već samo da popravi raspoloženje.

U nekim slučajevima, bolna menstruacija, ili dismenoreja, može da ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U jednoj studiji je čak 14% žena izjavilo da često nisu stanju da idu na posao zbog menstrualnih bolova [2]. Ipak, nema potrebe da patiš. Ako imaš tako jake menstrualne bolove, poseti lekara. U nekim slučajevima, hormonalna kontracepcija može da ublaži menstrualne bolove. Ponekad iza menstrualnih bolova stoji neki drugi zdravstveni problem, poput endometrioze ili zapaljenske bolesti male karlice. Ali ako ne postoji neki zdravstveni problem, intenzivni menstrualni bolovi slabe s godinama i nakon porođaja.

[Reference]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još