Ženski donji veš

Žene često brinu da li je njihova menstruacija normalna, uglavnom zbog toga što je potrebno vreme da se ona ustali.

Ali ne brini. Uskoro ćeš prestati da se pitaš „da li je sve kod mene normalno?“. U svakom slučaju, „normalna“ menstruacija je prilično širok pojam, u smislu kada počinje, koliko dugo traje i koji simptomi je prate.

Žene u proseku dobijaju svoju prvu menstruaciju između 11. i 14. godine. Normalan menstrualni ciklus traje 28 dana, ali može da varira od 21 do 35 dana. Tokom puberteta može da traje i duže, i potrebno je neko vreme da se ustali. Nakon puberteta, kod većine žena menstrualni ciklus postaje redovan, sa približno istim razmakom između menstruacija i istom dužinom trajanja. Menstrualno krvarenje obično traje od dva do sedam dana, pri čemu je prosek pet dana.

U prva dva dana menstruacije je krvarenje obično najintenzivnije. U toku normalne menstruacije izgubi se približno od dve do tri supene kašike ili 30–40 ml krvi. Međutim, imaj u vidu da uvek izgleda kao da je više nego što jeste. Kod nekih žena je krvarenje obilnije od proseka, pa moraju češće da menjaju higijenske uloške. Ili da pređu na proizvode koji imaju veću moć upijanja.

U toku najintenzivnijeg dela menstruacije, krv je obično crvena. Lakšim danima može biti ružičasta, braon ili crna, što je sve u potpunosti normalno. Hormonalne promene pre menstruacije mogu da dovedu i do fizičkih i emocionalnih simptoma. Recimo, do dijareje ili bola u leđima, osećaja nadutosti i mučnine, ili uvećanih grudi. Neke žene su tužne, plačljive ili razdražljive pre menstruacije. Svi ti znaci ukazuju na PMS ili predmenstrualni sindrom. Nije zabavno, ali je svakako normalno

Tablete protiv bolova koje se izdaju bez recepta, neke lagane vežbe i držanje toplih obloga ili boce sa vrućom vodom na predelu stomaka može da ublaži bol i neugodnost. Preporučuje se i ušuškavanje ispod jorgana. Ako menstrualni bolovi postanu pravi problem, lekar može da prepiše jače tablete protiv bolova. Kada menstruacija počne, simptomi poput osećaja nadutosti, promena raspoloženja i razdražljivosti se smanjuju i. ubrzo nakon njenog završetka u potpunosti nestaju.

[Reference]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još