Peškir za kupanje

Od puberteta nadalje, intimna higijena kod žena ima poseban značaj. I to ne samo zbog menstruacije.

Važno da održavaš higijenu i zbog toga što počinješ više da se znojiš, a miris znoja se jače oseća. Kada vodiš računa da područje ispod pazuha i genitalna regija budu čisti, mirišeš sveže i osećaš se ugodno.

Naravno, izuzetno je važno da vodiš računa o ličnoj higijeni za vreme menstruacije. Ne samo zbog održavanja čistoće i svežine genitalne regije, već je važno i zbog toga što su žene tokom menstruacije podložnije bakterijskim infekcijama zbog promene u pH ravnoteži vulve. Ne samo da ćeš pranjem genitalne regije dvaput na dan osigurati svež miris, već ćeš i sprečiti stvaranje infekcija.

Za pranje genitalne regije koristi mlaku vodu. Izbegavaj da koristiš parfimisane gelove za tuširanje, pene za kupanje ili sapune koji mogu da isuše nežnu mukoznu membranu unutar vulve i naruše njenu osetljivu pH ravnotežu. Koristi blage, neparfimisane sapune ili samo vodu. Operi regiju samo spolja, kao što to i inače radiš. Pranje unutar vagine (tzv.„tuširanje”) nikako nije dobra ideja, čak ni kada imaš menstruaciju.

Da ne bi došlo do stvaranja neprijatnih mirisa za vreme menstruacije, potrebno je da svakog dana menjaš donji veš i da često menjaš uloške. Nezavisno od toga da li tokom menstruacije koristiš higijenske uloške, kao što su ultratanki ulošci, ili tampone, menjaj ih četiri-pet puta na dan ili češće kada najviše krvariš, odnosno tokom prvih par dana menstruacije. Koristi deblje noćne uloške kada kreneš na spavanje, jer ćeš tako sprečiti curenje krvi van uloška, pa će tako pidžama i posteljina ostati čiste.

Ne preporučuje se da za vreme menstruacije nosiš odeću koja je uska ili napravljena od tkanina koje ne „dišu“, poput sintetike, jer to može dovesti do povećanja vlažnosti i toplote, a samim tim i do stvaranja plodnog tla za bakterije. Uvek biraj pamučni veš i komotniju odeću da bi ostala sveža i suva. Takođe, zaboravi na vaginalne dezodoranse ili sprej za intimno područje –nisu ti neophodni i zapravo mogu da izazovu iritaciju.

Ono što se još savetuje je da promeniš veš i odeću nakon sportskih aktivnosti, jer se zbog znojavih prepona možeš osećati i mirisati prilično neprijatno. Vodi računa da se nakon korišćenja toaleta brišeš od napred ka pozadi da ne bi štetne bakterije prešle na vulvu. Naposletku, uvek praktikuj bezbedan seks. Posebno ako imaš seksualne odnose tokom menstruacije, jer je tada veći rizik od prenošenja ili dobijanja bolesti koje se prenose putem krvi.

Ako te i dalje brine neprijatan miris koji se javlja tokom menstruacije, ne zaboravi da je sasvim normalno da vulva ima svoj blag, neupadljiv miris. Ako vodiš računa o čistoći, a i dalje osećaš da jače mirišeš, poseti lekara jer se možda radi o infekciji.

Pridržavaj se ovih saveta i osećaćeš se sveže i sigurno svaki dan.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama