Žica za sušenje veša

Kada poznaješ činjenice i svoj menstrualni ciklus, prilično lako možeš da odrediš da li imaš normalan sekret. Evo koje su to činjenice.

Sekret je sredstvo pomoću koga organizam održava grlić materice čistim. U zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa, normalan vaginalni sekret je bezbojan, mlečnobele ili bledožute boje. Njegova tekstura može da bude sluzava ili grudvasta. Osim blago kiselkastog mirisa, zdrav sekret skoro da nema miris kada napusti telo. Ovaj blagi miris, baš kao i boja, može da varira u različitim fazama menstrualnog ciklusa, ali vrlo brzo ćeš prepoznati šta je normalno za tebe.

Sve dok održavaš svežinu tuširanjem i svakodnevnom promenom veša, ne bi trebalo da imaš problem sa neprijatnim mirisom. Ponekad se može javiti neprijatan osećaj vlažnosti, pa neke devojke koriste dnevne uloške da bi zaštitile odeću. Važno da je omogućiš genitalnoj regiji da „diše“, pa treba da nosiš pamučni donji veš, da izbegavaš farmerke koje su preuske u predelu prepona, i da ne spavaš „bez podrške“, odnosno veša. Tako se smanjuje rizik od nastanka vaginalnih iritacija i infekcija.

Ako primetiš da sekret ima neprijatan miris, da je promenio boju, sadrži krv, ili da je mnogo obilniji, moguće je da imaš infekciju, pa se preporučuje da posetiš lekara. Najčešći uzrok tome je kandidijaza (sor), koja predstavlja gljivičnu infekciju. Često se javlja zbog prekomernog znojenja u predelu prepona, čestog nošenja najlon čarapa ili tesnih pantalona. Najbolje je da izbegavaš parfimisane sapune, pene za kupanje i gelove za tuširanje, a da koristiš blage, neparfimisane sapune za genitalnu regiju, ili samo običnu vodu.

Sekret nije isto što i tačkasto krvarenje, odnosno blago krvarenje iz vagine koje se pojavljuje uglavnom između dve menstruacije. Iako je ovo krvarenje uglavnom bezopasno, preporučuje da posetiš lekara jer se može raditi o zdravstvenom problemu kod koga je potreban lekarski pregled.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još