Devojka pored bazena

U svakom trenutku četvrtina žena u reproduktivnom dobu ima menstruaciju. I pored toga, još uvek postoje brojne nejasnoće o tome kako menstruacija utiče na život žena.

U mnogim kulturama se vekovima verovalo da je žena sa menstruacijom „nečista“. Naravno, to je u potpunosti besmisleno, iako se čak do danas održalo takvo verovanje, zajedno sa brojnim drugim beskorisnim glasinama i zabludama. [1]

Hajde da to razjasnimo. Ne postoji ništa „prljavo“ ili „zarazno“ u vezi sa menstruacijom i ništa što te sprečava da živiš onako kako misliš da treba. Što se tiče brojnih pogrešnih shvatanja i poluistina koje si možda čula, razjasnićemo ih u nastavku.

Nema razloga za strah

Ajkula
1. zabluda: Rizik od napada ajkule je veći kod žena sa menstruacijom.

Nema dokaza u korist ove tvrdnje. Tačno je da ajkule privlači krv. Međutim, ti krvariš toliko malo, a još kada se krv rasprši u vodi, ajkula mora biti maltene pored tebe da bi to osetila [1]. Sasvim je bezbedno da plivaš za vreme menstruacije. Dovoljno je da budeš oprezna kao što bi i inače bila u blizini drugih životinja.

Kosa
2. zabluda: Ne smeš da pereš kosu za vreme menstruacije.

Ovo su „bapske priče“ – drugim rečima, gluposti. Peri kosu koliko god želiš.

Nesvestica
3. zabluda: Možeš da se onesvestiš zbog gubitka krvi.

Količina menstrualne krvi uvek deluje veća nego što zaista jeste. Svaki put kada imaš menstruaciju izgubiš u proseku samo dve–tri kašike krvi. Nema potrebe da se brineš ako osetiš slabost, osim ako nemaš veoma obilne menstruacije (menoragija). Ipak, imaj u vidu da neki drugi simptomi, kao što je PMS, mogu da utiču na tvoje celokupno stanje. Ako spadaš u 10 posto žena koje imaju obilne menstruacije [2] i krvariš toliko da osetiš nesvesticu ili vrtoglavicu kada ustaneš, posavetuj se sa svojim lekarom.

Joga
4. zabluda: Vežbanje tokom menstruacije može da ti našteti.

Sasvim suprotno. Vežbanje je zapravo najbolji način za ublažavanje menstrualnih grčeva. Možda nećeš biti baš raspoložena za neki intenzivan trening, ali lagane aktivnosti poput hodanja, plivanja, pilatesa ili joge mogu da ti poprave raspoloženje i ublaže bolove. Ne zaboravi da obavezno staviš tampon pre plivanja i da ga promeniš odmah kada izađeš iz vode da bi sprečila infekciju.

Megafon
5. zabluda: Ljudi mogu da pogode da imaš menstruaciju.

Ne postoje znaci koji jasno ukazuju na to da imaš menstruaciju. Niti mirišeš niti hodaš drugačije, a ni boja kože se ne menja. Imajući to u vidu, definitivno nema potrebe da kriješ ovu činjenicu. Danas su devojčice otvorenije po pitanju menstruacije i simptoma kao što su PMS i grčevi. Zapravo, možda će ti biti lakše ako, barem sa drugaricama, budeš otvorena po pitanju menstruacije. Ipak ste zajedno u tome.

[Reference]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još