Devojka brije noge

U vreme kada dobiješ prvu menstruaciju, tvoje telo prolazi kroz čitavu gomilu promena. To se jednim imenom naziva pubertet.

Znaci puberteta kod devojčica uključuju: rast grudi i stidnih dlačica, povećanje telesne visine, dok kukovi postaju širi, kao i pojavljivanje vaginalnog sekreta neposredno pre menstruacije. Međutim, ne mora da znači da će se ovi znaci pojaviti istovremeno. To je zato što pubertet nije isti kod svih.

U suštini, pubertet je znak da telo postepeno prelazi iz dečijeg u odraslo. Kod devojčica obično počinje negde između 10. i 16. godine, a ponekad i ranije. Devojčice obično sazrevaju par godina ranije u odnosu na dečake. Nećeš se samo probuditi jednog jutra i otkriti da si totalno drugačija, već ćeš početi postepeno da primećuješ nove i nepoznate sitnice na svom telu. Ponekad su te promene odvijaju brže, a ponekad sporije.

Za mnoge devojčice prvi znak puberteta je kad im grudi postanu kvrgave i osetljive, pa čak i malo bolne. Mogu da imaju utisak kao da se iza bradavice nalazi malo zrno graška. Nošenje odgovarajućeg grudnjaka može da ublaži neke od ovih neugodnosti, ali i da u potpunosti ukloni svaku neprijatnost zbog bradavica koje se naziru ispod majice ili grudi koje poskakuju tokom hodanja.

Još jedna velika promena je rast dlačica ispod pazuha, oko genitalija, na nogama i rukama. Ako ti je neprijatno zbog dlačica ispod pazuha i na nogama, pitaj u apoteci za neki metod uklanjanja dlačica, poput kreme za depilaciju. Obavezno se najpre posavetuj sa mamom, tetkom ili starijom sestrom u vezi s tim, i uvek pročitaj uputstvo za upotrebu.

Možda ćeš primetiti beli sekret kao znak da ćeš uskoro dobiti menstruaciju, iako ona ne mora da se pojavi odmah nakon toga.. Simptomi kao što su PMS i grčevi su takođe česti u ovoj fazi. Prva menstruacija može biti prilično slaba, ili se može javiti samo tačkasto krvarenje. Vodi računa da uvek imaš uloške pri ruci kako bi bila spremna.

Neke od najneprijatnijih fizičkih promena u pubertetu jesu masna koža i kosa. Žlezde na licu i vlasištu počinju da luče masnoću, pa se mogu pojaviti akne. Ovo ne traje zauvek, ali ako ne možeš da smiriš bubuljice, raspitaj se kod farmaceuta o najboljim medicinskim tretmanima. I odaberi šampon namenjen masnoj kosi. Ne samo da će ti kosa izgledati dobro, već ćeš sprečiti da se još više masnoće prenese na tvoje lice.

Tvoje znojne žlezde takođe počinju da rade prekovremeno tokom puberteta, pa ćeš primetiti da se znojiš mnogo više i da se tvoj znoj ima jači miris. Dobro se okupaj svakog dana, koristi dezodorans i nosi čistu odeću. Isto to važi za genitalnu regiju, posebno kada imaš sekret i menstruaciju. Trudi se da tu regiju opereš dvaput na dan.

Zbog svih tih promena i hormona koji ih izazivaju možeš biti loše raspoložena i izgubiti samopouzdanje, posebno ako članovi porodice i prijatelji počnu da ti upućuju komentare. Smireno ih zamoli da prestanu, i valjda će razumeti poruku.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama