Žena u kupatilu

Iako možda nije omiljeni deo ženstvenosti, ženski sekret ima svoju funkciju.

Sekret je tečnost koju luče žlezde u vagini i grliću materice. Pomaže održavanje čistoće reproduktivnih organa ispiranjem mrtvih ćelija i bakterija. Ovo pomaže u sprečavanju infekcija.

Ali sekret ima i drugu svrhu. Može da ukaže na potencijalne probleme. Kada dođe do promene boje i mirisa u odnosu na uobičajene, telo te upozorava na promene – a ponekad i na zdravstvene probleme.

Zdrav sekret je obično bistar, bledo-žute ili mlečno-bele boje, u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa. On takođe ima veoma blag miris. Prilikom ovulacije je providan i gust. Pre i posle menstruacije je beličaste boje. I sve ovo je normalno.

Pojava zelenkasto-žutog sekreta koji može da ima jako neprijatan miris može da bude znak infekcije. Svrab, pojava krvi u sekretu i iznenadno povećanje njegove količine takođe mogu da ukažu na problem. Primetiš li bilo koji od ovih znakova, treba da posetiš lekara jer postoji mogućnost da imaš sor ili neku drugu infekciju.

Sekret može da se menja u različitim periodima života. Možeš primetiti povećanje količine sekreta prilikom ovulacije, dojenja ili seksualnog uzbuđenja. Takođe možeš primetiti promenu u mirisu tokom trudnoće.

Žene u menopauzi obično imaju minimalni vaginalni sekret zbog smanjenog nivoa estrogena. Vrlo retko, vaginalni sekret u postmenopauzi može da ukazuje na ozbiljna stanja, kao što su određene vrste raka, pa ako se to nastavi ili je praćeno i bolom, veoma je važno da posetiš lekara ili ginekologa.

Kao i kod svih aspekata menstrualnog ciklusa i vaginalnog zdravlja, organizovanost i pripremljenost pomaže da živiš bez stresa. Koristi uloške, kao što su Libresse DailyFresh, za zaštitu odeće od vlage iz sekreta i pobrini se da uvek sa sobom, u torbi, fioci ili negde pri ruci imaš rezervne uloške.

Medicinsko odricanje odgovornosti

Medicinske činjenice navedene u ovom članku imaju isključivo informativnu svrhu, i na njima ne bi smela da se zasniva dijagnostika ili lečenje, niti da se koriste u ove svrhe. Zatraži od svog lekara da te uputi u određeno zdravstveno stanje.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još