Kako se koristi

Prirodno je da budeš malo obeshrabrena kada prvi put pokušaš da umetneš tampon, ali ubrzo ćeš to savladati jednom za svagda.

Tamponi su dostupni u različitim veličinama i sa različitim stepenima upijanja za svaki obim krvarenja, od oskudnog do obilnog. Ako prvi put koristiš tampon, počni sa mini tamponom da bi proverila da li ti odgovara.

Najpre dobro operi ruke. Ako nisi sigurna kako da pravilno staviš tampon, dobro je da najpre proveriš gde on to treba da ide. Pomoću ogledala ili prstiju pronađi usmine, koje prekrivaju ulaz u vaginu. Tampon treba da umetneš između njih.

Zatim odmotaj spiralni omot sa tampona i izvuci končić (to je bitno da bi kasnije mogla da izvadiš tampon). Uhvati tampon za dno, tamo gde je končić, a zatim zauzmi udoban položaj, verovatno je najbolje da podigneš jedno stopalo na poklopac WC šolje ili da čučneš.

Opusti mišiće u vagini – to su oni koje stisneš kada ti se piški, a moraš da se strpiš. Ako su ovi mišići zgrčeni, mnogo je teže umetnuti tampon. Zatim udahni duboko. Izdahni i, držeći usmine razdvojene, pronađi ulaz u vaginu i polako gurni u njega tampon, tako što ćeš ga iskositi prema donjem delu leđa (odnosno, nemoj da ga guraš pravo nagore). Pronađi udoban položaj za tampon, na dubini od dužine celog prsta, pri čemu končić treba da ostane izvan vagine.

Ako je tampon dobro namešten, ne bi trebalo da imaš osećaj neugodnosti. Ako ga imaš, znači da ga nisi dobro stavila, pa možda moraš još malo da ga gurneš, ili da ga izvadiš i pokušaš ponovo sa novim tamponom. Znaćeš da si dobro stavila tampon tek kada više ne osećaš da je tu. I ne brini. Tampon nikada ne može da ode preduboko, jer je ulaz u matericu toliko mali da tampon ne može da prođe kroz njega. Ne zaboravi da posle toga dobro opereš ruke.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama