Red fit trkač

Iako je vežbanje poslednje do čega ti je stalo za vreme menstruacije, postoji mnogo razloga zašto je to dobro.

Vežbanjem se poboljšava cirkulacija krvi u karlici, čime se ublažavaju menstrualni bolovi. Vežbe utiču i na celokupno raspoloženje, tako da ćeš lakše podneti sve tegobe tokom menstrualnog ciklusa.

Premda je odlazak u teretanu tokom bolne menstruacije svakako zahtevan poduhvat, postoje brojne druge alternative. Dugačka šetnja, lagano plivanje ili neke vežbe istezanja mogu da ublaže tegobe i znatno poboljšaju raspoloženje. U studiji u kojoj su učestvovale vrhunske sportistkinje, skoro tri od četiri njih je izjavilo da su se osećale lošije neposredno pre menstruacije, dok je 63 posto njih primetilo da su bolovi postali slabiji tokom treninga [1]. Takođe, nakon vežbanja ili fizičke aktivnosti ćeš se osećati mnogo bolje jer vežbe stimulišu proizvodnju endorfina u organizmu. Osim što ublažava simptome PMS-a, ovaj hormon za dobro raspoloženje poboljšava i san.

Vežbanje takođe može da ublaži osećaj nadutosti koji se javlja tokom menstruacije. Da li si znala da žene mogu da dobiju od 2 do 4,5 kg tokom ciklusa zbog zadržavanja vode u organizmu [2]? Preterano konzumiranje nezdrave hrane, za kojom se obično javlja želja u predmenstrualnom periodu, povećava osećaj nadutosti. Hrana prezasićena šećerima i mastima ne dovodi samo do griže savesti i gubitka kondicije, već do lošeg raspoloženja i manjka energije. S druge strane, nakon dobrog vežbanja, telo izbacuje vodu kroz znoj, a samim tim se i smanjuje nadutost. Osim toga, osećaš se bolje, imaš mnogo više energije i 100 posto veće samopouzdanje.

Plašiš se da može doći do curenja, klizanja ili iritacije? Nema potrebe da se plašiš. Kada vežbaš tokom menstruacije, nosi superupijajući uložak koji se prilagođava tvojim oblinama. Nakon vežbanja, obavezno se istuširaj i promeni higijensku zaštitu, ali i veš, kako ne bi došlo do stvaranja neprijatnih mirisa.

Ako imaš izuzetno obilne menstruacije (menoragija), verovatno je najbolje da preskočiš kik-boks trening tokom najkritičnijeg perioda. Brzo hodanje ili vožnja bicikla su dobre alternative koje će ti pomoći da ostaneš fizički aktivna. Ako vežbaš sama kod kuće, obavezno izvodi i pokrete koji su usmereni nadole ka podu i koji će doprineti ublažavanju menstrualnih grčeva.

Vežbanje tokom menstruacije – razbijanje zabluda

Vežbanje
1. zabluda: Vežbanje tokom menstruacije nije bezbedno.

Istina: Ne samo da je bezbedno, već je vežbanje tokom menstruacije preporučeno od strane stručnjaka, pod uslovom da se s tim ne preteruje.

više kalorija
3. zabluda: Vežbanjem za vreme menstruacije se sagoreva više kalorija.

Istina: Nije tačno. Mada je to tačno za vežbanje tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, neposredno pre menstruacije. [3]

[Reference]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama