Promene u pubertetu

Ako si u pubertetu, verovatno si primetila neke promene na telu, kao što je rast grudi i bokova.

Takođe, možeš da primetiš velike promene na intimnoj zoni. Ovo je oblast kože koja počinje ispod pupka do prostora između butina, otprilike u obliku slova V.

Prvo, tu možda već ima stidnih dlačica – debljih i oštrijih od ostalih dlaka na telu. I možda si primetila malu količinu vaginalnog sekreta – bistru ili kremastu tečnost sa veoma blagim mirisom. Ne brini, ovo je potpuno normalno, nešto što se događa svakoj devojčici. Iako ove promene izgledaju čudno, do njih dolazi iz pozitivnih razloga. Stidne dlačice smanjuju trenje tako da se koža intimne regije ne nadražuje, dok telo pomoću sekreta održava čistoću grlića materice i vlažnost vagine što pomaže u sprečavanju infekcije.

Druga stvar je naravno tvoja menstruacija. Prva menstruacija je često blaga, samo mala količina krvi, poznata kao tačkasto krvarenje, ili može biti veoma tamna, skoro braon. U početku je veoma neredovna tako da nećeš odmah imati jasnu ili predvidljivu ustaljenost menstrualnog ciklusa. Ovo je nešto što ne treba da te brine i tvoja menstruacija će se na kraju ustaliti.

Uz stidne dlačice i sekret, intimna zona imaće jači miris nego ranije jer znoj i bakterije mogu lako da se nakupe na vlažnim i toplim mestima. To znači da je odgovarajuća higijenska rutina veoma bitna. Svakodnevno tuširanje i nošenje vazdušastog pamuka obezbediće da mirišeš sveže i da se osećaš ugodno. Kada dobiješ menstruaciju, često menjaj higijenske uloške i koristi intimne maramice, kao što su Libresse Purifying Intimate Wipes, za održavanje lične higijene.

Vagina se sama čisti tako da nema potrebe da se pere iznutra (poznato kao „tuširanje“ vagine). U stvari, ovo može da dovede do pojave sora ili bakterijske vaginoze, zato to treba da izbegavaš. Takođe, možđa ćeš primetiti da parfimisani sapuni, gelovi za tuširanje i kupke izazivaju osetljivost vulve, zato koristi neparfemisani sapun ili sredstvo za intimno pranje kao što je Libresse Purifying Intimate Wash Gel.

Da bi održavala čistoću, koristi higijenske maramice za brisanje intimne zone nakon svakog odlaska u toalet, kao što su Libresse Purifying Intimate Wipes, a zatim mekim toalet papirom blago upij vlagu na intimnoj zoni. Skraćuj ili depiliraj stidne dlačice da bi održavala intimnu zonu čistom i smanjila skupljanje znoja i bakterija. Koristi dnevni uložak svaki dan, kao što je Libresse DailyFresh uložak, da bi intimnu zonu održavala svežom i zaštitila donji veš.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još