Mikrografija hormona

Često ih krivimo za mnogo toga, ali šta su zapravo hormoni?

Hormoni su hemijski prenosioci poruka koje luče žlezde u organizmu. To su važni činioci u aktiviranju procesa kao što su pubertet i menstrualni ciklus, tako da uopšte nisu loši. Oni zapravo obezbeđuju pravilan rast i rad organizma. Međutim, postoji i ona druga strana hormona.

Promene raspoloženja, razdražljivost, potištenost i zabrinutost koje si možda osećala otkako si u pubertetu mogu se pripisati nesnosnim hormonalnim promenama. Za vreme ovog kratkog perioda tvog života, hormoni i hemijski procesi u tvom mozgu nisu usklađeni, pa si emotivnija i nervoznija. Hormonalne promene mogu da dovedu do nepoželjnih pojava, poput akni, pojačane maljavosti i intenzivnijeg mirisa tela. Zato su to „nesnosni“ hormoni, jer iako pomažu u sazrevanju i dovode do neophodnih promena, ujedno izazivaju emocije sa kojima se teško izboriti, a i ne možeš da prepoznaš svoje telo.

Osim toga, hormoni igraju odlučujuću ulogu u menstrualnom ciklusu. Oni zapravo učestvuju u svakoj fazi ciklusa. Tokom menstruacionog ciklusa, hipofiza (žlezda veličine zrna graška smeštena na bazi mozga) luči folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Ovi hormoni dovode do ovulacije (period u kome jedan od jajnika oslobađa zrelu jajnu ćeliju) i podstiču jajnike da stvaraju više hormona, posebno estrogen i progesteron [1]. Estrogen i progesteron stimulišu matericu da se pripremi za moguću trudnoću [2], ali utiču i na tvoju spoljašnjost.

Na primer, zbog povećanog nivoa estrogena tokom faze ovulacije možeš da se osećaš energično i živahno. S druge strane, zbog nakupljanja progesterona u lutealnoj fazi (nakon ovulacije, ali pre početka menstruacije) može da ti bude vruće, da budeš neraspoložena ili da žudiš za slatkišima. Promene u nivou ova dva hormona tokom menstrualnog ciklusa, kada estrogen počinje da opada, a progesteron da raste, mogu da dovedu do PMS-a (predmenstrualnog sindroma), čiji su simptomi obično uznemirenost, promene raspoloženja i bolovi. Reč „nesnosni” se definitivno može upotrebiti za hormone.

Ako si se umorila od toga da budeš na emocionalnoj vrtešci, ne brini – to je u potpunosti normalno, a u svakom slučaju nisi jedina.

[Izvori]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još