Prijatelji

Nema sumnje, pubertet je težak. Postoji više razloga zbog čega je to tako, i ne radi se uvek o menstruaciji.

Problemi sa samopouzdanjem su jedna od najvećih prepreka tinejdžerskog (i životnog) doba, zbog čega je ključno da pronađeš način da se osećaš bolje u svojoj koži.

Problemi sa samopouzdanjem kod tinejdžera se ne mogu zanemariti. Ako te tvoj unutrašnji glas stalno potcenjuje, preduzmi nešto. Ako prihvatiš to olako, postaćeš povučena i usamljena. Ili ćeš početi da zanemaruješ prijatelje ili školu. To se može čak odraziti u vidu poremećaja u ishrani ili samopovređivanja.

Šta je uzrok nedostatka samopoštovanja? Pre svega, preuzimanje prevelike odgovornosti na sebe. Naravno da je dobro imati ambicije, poput želje da pretrčiš celu zemlju ili da postaneš poznato ime u IT svetu. Međutim, ako je tvoj stvarni život hiljadu kilometara daleko od postavljenih ciljeva, možeš se osetiti poraženom zbog prevelikog stresa. Zato se opusti i nemoj biti tako stroga prema sebi. Zasad se samo potrudi da budeš najbolja verzija sebe.

Ako nemaš visoko mišljenje o sebi, razgovaraj o tome sa nekim u koga imaš poverenja, recimo, sa starijim rođakom, tetkom, porodičnim prijateljem ili školskim psihologom. Kada podeliš brige sa nekim i sagledaš ih iz nekog drugog ugla, one polako postaju nebitne. A što se tiče onog da vežbanje podiže nivo endorfina i popravlja raspoloženje? Tačno je, zato je vreme za akciju.

Razlozi zbog kojih se možda osećaš potišteno

Kloni se društvenih mreža
Društvene mreže

Zabavno je podeliti nešto na Fejsu, ali isto tako možeš da zažališ zbog toga, pogotovo ako te neko troluje. Druži se više uživo, a ne preko društvenih mreža.

Odnos prema telu
Odnos prema telu

Okruženi smo nerealnim predstavama o „savršenoj“ ženskoj figuri, pa nije ni čudo što se osećaš loše zbog svog tela koje se razvija. Imaj na umu da svi izgledaju pomalo čudno u tinejdžerskim godinama.

Zlobni prijatelji
Zlobni prijatelji

Da li im je bitno kako se osećaš? Da li su lojalni? Da li te razumeju kada ne želiš nešto da radiš? Ako je odgovor na ova pitanja negativan, sasvim je razumljivo što se osećaš loše. Obavezno pronađi nove drugare.

[Izvori]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još