Emotivna devojka

Kao što si verovatno primetila, pubertet i psihičke promene idu ruku pod ruku.

Sasvim je normalno da si u jednom trenutku plačljiva, ljuta, zabrinuta ili ushićena, a zatim razdražljiva – i ponekad sve to u rasponu od 10 minuta. Zbog ovakve vožnje na vrtešci osećanja tokom puberteta možeš da pomisliš kako si počela da ludiš. Ne brini, sve je u redu sa tobom. Da bi imala osećaj kontrole nad svojim emocijama tokom ovog teškog perioda, potrebno je da ih razumeš.

Fizičke promene na telu tokom puberteta, poput dobijanja menstruacije i ženstvenijih oblina, nastaju zbog lučenja hormona. Nesumnjivo je da su ovi hormoni korisni, ali su isto tako i naporni. Jurcanje ovih hemijskih prenosioca poruka po tvom organizmu i njihovo delovanje utiče na tvoje emocije, što može biti naporno.

Na primer, možda si loše volje ili tužna bez nekog posebnog razloga. Nešto što bi te nasmejalo do pre par meseci sada izgleda ma suprotan efekat. Ponekad se osećaš neverovatno srećno. Zatim postaneš preterano samokritična u vezi promena na svom telu i izgledu, i lako planeš ako neko od članova porodice i prijatelja prokomentariše nešto o njima. Međutim, ovi usponi i padovi su sasvim normalni. Samo budi blaga prema sebi i prihvati ove nestabilne emocije.

Razgovor sa drugaricama ti može stvarno pomoći, jer one verovatno prolaze kroz isto što i ti. Članovi porodice možda ne mogu u potpunosti da te razumeju, ali ako im staviš do znanja kako se čudno osećaš, pokazaće razumevanje. U redu je i ako želiš da budeš sama u svojoj sobi i slušaš omiljenu muziku – uradi tako sve dok ne budeš spremna da razgovaraš sa nekim. Evo jednog saveta: kada prolaziš kroz promene raspoloženja, izbegavaj negativne teme na društvenim mrežama, jer ćeš se zbog njih osećati gore.

Najvažnije, nemoj da kriviš sebe zbog svog čudnog ponašanja. Imaj na umu da su to hormoni koji su postali malo naporni. Možda će ti biti lakše ako znaš da milioni tinejdžera širom sveta trenutno prolaze kroz pubertet i osećaju se isto kao ti. I to će proći. Nećeš zauvek ostati na ovoj emocionalnoj vrtešci.

Kako da se izboriš sa psihičkim promenama

Preskakanje
Pokreni se

Zbog endorfina koji se luče tokom vežbanja bićeš bolje raspoložena, puna energije i pozitivna.

Slanje poruka
Poveri se nekom

Kada sa nekim u koga imaš poverenja razgovaraš o tome kroz šta prolaziš, osećaš se manje usamljeno i dobijaš neku drugačiju perspektivu.

Spavanje
Dobro se naspavaj

Nedovoljno sna može da dovede do još većih promena raspoloženja, tako da nemoj da zakidaš sebi na snu.

Joga
Probaj da se opustiš još više

Sve ovo ćeš lakše podneti ako pronađeš nešto što te opušta. Idi u šetnje, vežbaj jogu ili se igraj sa kućnim ljubimcem.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još