Tačkasto krvarenje

Može da bude pomalo zastrašujuće kada primetiš tragove krvi između menstruacija, posebno ako imaš prilično redovan ciklus.

Ipak, nema potrebe da paničiš. Do tačkastog krvarenja dolazi iz više razloga, koji su uglavnom bezopasni. Bez obzira na to, treba da posetiš lekara. Da bi bila sigurna.

Koji su uzroci tačkastog krvarenja? Mogu biti razni. Ovulacija (kada jedan od jajnika oslobodi jajnu ćeliju), implantacija (kada se jajna ćelija usadi u sluzokožu materice), variranje hormona, upotreba ili prekid upotrebe kontraceptivnih sredstava ili upotreba IUD (intrauterini uređaj ili „spirala“), mogu da budu neki od razloga.

Drugi uzroci su vaginalna infekcija ili hlamidija. To takođe može da ukazuje na trudnoću, i mada tačkasto krvarenje ne znači uvek da postoji problem sa trudnoćom, to svakako treba da se proveri. Tačkasto krvarenje posle seksualnog odnosa može, mada retko, da ukazuje na rak grlića materice ili vagine [1], zbog čega je veoma važno obaviti testiranje brisa grlića materice.

Kada dobiješ prvu menstruaciju, ponekad može biti potrebno nekoliko godina da se ona ustali, pa za to vreme može doći do tačkastog krvarenja. Takođe, kada se žena približi menopauzi, njene menstruacije mogu da postanu neredovne i nepredvidive, što dovodi do bezopasnog tačkastog krvarenja. Ipak, bilo koja vrsta tačkastog krvarenja posle menopauze predstavlja razlog za zabrinutost.

To su uzroci, ali šta možeš da uradiš povodom toga? Kada saznaš uzrok, stavi dnevni uložak (kao što je Libresse DailyFresh) da bi zaštitila odeću, i vodi računa da ti ovi ulošci uvek budu pri ruci ako ponovo dođe do tačkastog krvarenja. Pobrini se za udobnost i čistoću tako što ćeš se tuširati dvaput dnevno i obući čist veš nakon toga. Zatim jednostavno nastavi sa uobičajenim aktivnostima.

Medicinsko odricanje odgovornosti

Medicinske činjenice navedene u ovom članku imaju isključivo informativnu svrhu, i na njima ne bi smela da se zasniva dijagnostika ili lečenje, niti da se koriste u ove svrhe. Zatraži od svog lekara da te uputi u određeno zdravstveno stanje.

[Izvori]

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još