Kontraceptivna pilula

Dok si mlada i menstruacija je neredovna, možeš imati ovulaciju skoro bilo kada.

To znači da skoro u bilo kom trenutku možeš zatrudneti. Čak i kada imaš menstruaciju. To nije česta pojava, ali se dešava.

Kada obaviš test na trudnoću i on je pozitivan, da li možeš i dalje imati menstruaciju i biti trudna? Pa da, na neki način – ili tako može da izgleda. Na početku trudnoće može da se pojavi slabo krvarenje ili tačkasto krvarenje – često u periodima kada je trebalo da dobiješ redovnu menstruaciju. Ipak, ovo nije isto što i menstruacija. To je u stvari krvarenje usled implantacije i do njega dolazi kada se embrion usadi u zid materice. Naravno, ako ne znaš da si trudna, krvarenje se može pogrešno protumačiti kao menstruacija jer na izgled deluje vrlo slično.

Prave menstruacije se ne pojavljuju za vreme trudnoće. To je zbog toga što u trudnoći materica zadržava svoj unutrašnji sloj da bi držala bebu umesto da ga odbaci kao kad jajna ćelija ostane neoplođena. Bilo koje tačkasto krvarenje do kog dođe u trudnoći treba da se proveri kod lekara i ginekologa jer može da bude znak nekih drugih problema. Iako ne znači da uvek postoji problem, definitivno treba da se proveri.

Ako ti menstruacija kasni i ako si imala seksualni odnos, to može da znači da si trudna, čak iako ste koristili kontraceptivno sredstvo. Nijedno kontraceptivno sredstvo nije 100% pouzdano. Da bi bila sigurna, obavi test na trudnoću koji možeš kupiti u apoteci bez recepta. Test možeš da izvršiš u bilo kom trenutku od onog dana kada si očekivala da dobiješ menstruaciju.

Medicinsko odricanje odgovornosti

Medicinske činjenice navedene u ovom članku imaju isključivo informativnu svrhu, i na njima ne bi smela da se zasniva dijagnostika ili lečenje, niti da se koriste u ove svrhe. Zatraži od svog lekara da te uputi u određeno zdravstveno stanje.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još