Promena veša

Da li je sekret normalna pojava? Naravno. Nema razloga za paniku kada je reč o vaginalnom sekretu. U stvari, to je dobro.

Beli vaginalni sekret je način na koji organizam održava čistoću. Stvara se prirodno iz grlića materice, tzv. cerviksa, i u količini koja varira tokom čitavog menstrualnog ciklusa. Kod većine žena se luči puno sekreta pred samu menstruaciju.

Nisi sigurna da li imaš normalan sekret? Ako je bistar, beličast ili bledožut i ima miris koji se jedva oseća, nema razloga za brigu. Ako te brine da li će ti veš ostati suv ili prosto ne podnosiš osećaj vlažnosti, možeš da koristiš dnevne uloške. Međutim, ako sekret ima jači miris nego obično, ako dobije tamnožutu ili zelenu boju ili ako je izuzetno pojačan, poseti svog lekara. Možda se radi o infekciji.

Postepeno ćeš shvatiti šta je normalno za tebe, s obzirom na to da sekret prirodno varira tokom čitavog ciklusa. Tako ćeš lakše prepoznati neuobičajen sekret, ako se pojavi, i znaćeš šta treba da uradiš. Ako si zabrinuta zbog toga, posavetuj se sa lekarom ili sestrom u školskoj ambulanti.

Vagina se sama čisti, tako da nema potrebe da je pereš iznutra (takozvano „vaginalno ispiranje“). U stvari, to je stvarno loša ideja. Ispiranjem se može poremetiti prirodni balans bakterija u vagini i to može dovesti do neprijatnih stanja, poput gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze. Upotreba parfimisanih sapuna, pena za kupanje i gelova za tuširanje takođe može dovesti do neuobičajenog lučenja vaginalnog sekreta. Zato je važno da nikada ne koristiš neko jako parfimisano sredstvo za pranje vagine. Za održavanje čistoće i sprečavanje infekcija preporučuju se blagi sapun i topla voda.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još