Noćno znojenje

Žene se rađaju sa određenim brojem jajnih ćelija, pa kraj ovulacija znači da su jajnici bukvalno ostali bez jajnih ćelija.

Kada više ne dolazi do ovulacija, postepeno izostaje i menstruacija. Kada nema jajne ćelije koju treba sačuvati, nema potrebe ni za zadebljavanjem sluzokože materice.

Menopauza nastupa kada proizvodnja jajnih ćelija više nije moguća i jajnici prestanu da proizvode estrogen. Kod nekih žena do toga dolazi postepeno, dok kod drugih može biti brže, što znači da simptomi menopauze mogu da imaju veći uticaj.

Većina žena nije svesna da više nemaju ovulacije, mada određeni znaci ukazuju da će do toga uskoro doći. Recimo, nepredvidljiva menstruacija, valunzi i noćna znojenja. Drugim rečima, simptomi koji se obično vezuju za perimenopauzu i koji vode u menopauzu.

Kada se kaže da je menstruacija tokom perimenopauze neredovna i nepredvidiva, znači da jednog meseca može biti obilna, drugog meseca slaba, jednog meseca kraća, drugog opet duža. Nije neuobičajeno da se izgubi iz vida početak i kraj ciklusa u ovom periodu, a kalkulator evaluacije neće biti od neke pomoći, jer više nemate redovne menstruacije koje su potrebne za ovo izračunavanje. Neke žene imaju menstruaciju godinama nakon prestanka ovulacije, ali njihovi ciklusi mogu biti nepredvidivi.

Kao i menstruacije, nivoi hormona postaju nepravilni tokom perimenopauze. Za ženu u kasnim 40-im godinama nije neobično da nema ovulaciju jedan mesec, pa ne dolazi do lučenja progesterona koji pokreće menstruaciju, pri čemu se nivo esterogena i dalje povećava. To može dovesti do simptoma poput tačkastog krvarenja tokom menstrualnog ciklusa ili jakog krvarenja kada menstruacija počne.

Nepredvidive menstruacije i tačkasto krvarenje znači da morate da budete spremni gde god da idete. Uvek nosite obične i dnevne uloške (kao što su Libresse DailyFresh) u tašni, tako da nikada ne budete nespremni.

I ne zaboravite, iako je nepravilno krvarenje uobičajeno tokom perimenopauze, ono može biti i znak ozbiljnijeg stanja, kao što je rak materice, pa se obratite lekaru ako imate bilo kakve nedoumice.

Medicinsko odricanje odgovornosti

Medicinske činjenice navedene u ovom članku imaju isključivo informativnu svrhu, i na njima ne bi smela da se zasniva dijagnostika ili lečenje, niti da se koriste u ove svrhe. Zatraži od svog lekara da te uputi u određeno zdravstveno stanje.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još