Šara sa tamponima i uterusom

Uz malo prakse, brzo ćeš naučiti kako da koristiš tampone.

Međutim, postoji nekoliko stvari na koje treba da obratiš pažnju kako bi pravilno koristila tampon i sačuvala zdravlje.

Nemoj da ih nosiš duže od četiri sata

Od obima krvarenja zavisi koliko dugo može da se nosi jedan tampon. On upija krv u vagini, a kada se „napuni“, potrebno je da se ukloni. Idealno bi bilo da menjaš tampon na svaka četiri sata. Ukoliko imaš obilne menstruacije, moraćeš to češće da radiš, ili da pređeš na tampone koji imaju veću moć upijanja. Kada povučeš tampon za končić, ako imaš osećaj kao da se malo zaglavio ili ako je suv i posle četiri sata, verovatno ti je potreban tampon sa manjom moći upijanja. Ako primetiš da je končić na tamponu umrljan i natopljen, znači da si ostavila tampon malo duže nego što treba.

Možeš da nosiš tampon preko noći

Najduže osam sati možeš da nosiš tampon. To znači da ga možeš nositi preko noći, s tim što moraš da ustaneš nakon osam sati da bi ga promenila. Ako voliš duže da spavaš, možda je lakše da nosiš higijenski uložak preko noći.

Nemoj nikada da nosiš dva tampona odjednom

Nikada ne smeš istovremeno da nosiš dva tampona. Ako staviš dva tampona, veći je rizik od nastanka sindroma toksičnog šoka ili STŠ-a. Ako imaš obilne menstruacije, nosi tampone koji imaju veću moć upijanja, ili ih češće menjaj. Možeš i da nosiš higijenski uložak kao dodatnu zaštitu. A šta ako zaboraviš da već imaš tampon i onda staviš još jedan? Ubrzo ćeš osetiti neprijatan miris, koji se stvara usled skupljanja bakterija oko tampona koji je duže unutra. Izvadi oba tampona što je pre moguće. Osim toga, može doći do osipa i promena u sekretu, pa je potrebno da posetiš lekara. Ako je prvi tampon zaglavljen unutra, lekar može da ga izvadi.

Ne možeš da nosiš tampon tokom seksualnog odnosa

Nikako nije dobro da nosiš tampon tokom seksa. On može dublje zaći u vaginu i može se javiti jak osećaj nelagodnosti. U najgorem slučaju, ako se zaglavi, može dovesti do infekcije. Sasvim je u redu da imaš seksualne odnose tokom menstruacije ako se ti i tvoj partner slažete s tim, ali pre toga je bitno da izvadiš tampon.

Možeš da mokriš dok nosiš tampon

Nije problem mokriti sa tamponom. Mokraća dolazi iz mokraćnog kanala, a to je jedna rupica ispred vagine. To znači da se tampon neće natopiti usled mokrenja. Možda je dobro da pomeriš končić sa strane dok mokriš, jer se tako neće natopiti.

Moć upijanja tampona
1.

Ako je tampon suv nakon četiri sata, potrebna ti je manja moć upijanja.

Samo jedan tampon
2.

Ako koristiš dva tampona istovremeno, povećava se rizik od nastanka sindroma toksičnog šoka ili STŠ-a.

Infekcija
3.

Nošenje tampona tokom seksualnog odnosa može da dovede do nelagodnosti.

Nastavi da se upoznaješ sa činjenicama

Istraži još